Comisia Europeana vrea sa foloseasca bunurile confiscate de la Rusia pentru a sustine in continuare Ucraina in razboiul pe care il duce, si vorbim despre multe miliarde de euro ale statului rus care sunt blocate in momentul de fata in diverse banci europene de catre autoritati.
Comisia Europeana explica mai jos o parte din planul pe care-l are cu privire la felul in care vrea sa se foloseasca de bunurile Rusiei pentru sustinerea Ucrainei, iar intreaga situatie ne arata cat de paradoxal este razboiul dus de rusi in momentul de fata.
“Comisia a prezentat astăzi diferite opțiuni statelor membre pentru a se asigura că Rusia este trasă la răspundere pentru atrocitățile și crimele comise în timpul războiului din Ucraina. Comisia propune crearea unei noi structuri pentru a gestiona activele publice ruse înghețate și imobilizate, pentru a le investi și pentru a utiliza veniturile pentru Ucraina.
Comisia, deși continuă să sprijine activitatea Curții Penale Internaționale, este pregătită să colaboreze cu comunitatea internațională la înființarea unui tribunal internațional ad-hoc sau a unui tribunal „hibrid” specializat pentru a investiga și a urmări penal crima de agresiune a Rusiei.
Responsabilitate pentru crimele internaționale! Ucraina, precum și 14 state membre au început deja anchete cu privire la crimele internaționale comise de Rusia. Aceștia sunt sprijiniți de Eurojust prin echipe comune de anchetă.
Toate statele membre ale UE sunt părți la Curtea Penală Internațională (CPI), iar UE sprijină pe deplin CPI în investigațiile sale privind crimele de război și crimele împotriva umanității. Cu toate acestea, Rusia nu acceptă jurisdicția CPI. Aceasta înseamnă că, așa cum stau lucrurile, crima de agresiune, care este o crimă comisă de cea mai înaltă conducere politică și militară, nu poate fi urmărită de CPI.
Acesta este motivul pentru care Comisia propune opțiuni alternative pentru a se asigura că justiția este făcută: Un tribunal internațional special independent bazat pe un tratat multilateral sau.
Ar putea fi înființată o instanță specializată integrată într-un sistem național de justiție cu judecători internaționali – o instanță hibridă. Pentru ambele opțiuni, sprijinul puternic al Națiunilor Unite ar fi esențial.”
Russia must pay for its crimes.
We propose to create a new structure to manage frozen Russian public assets, invest them and use the funds for Ukraine.
While supporting @IntlCrimCourt, we are ready to help set up a specialised court to prosecute its crimes.#StandWithUkraine
— European Commission 🇪🇺 (@EU_Commission) November 30, 2022