Ministrul Educatiei transmite in cadrul unui anunt de ultima ora una dintre masurile foarte importante care au fost luate, iar asta deoarece in cursul acestei zile a fost unul dintre cei care au participat la dezbaterile internationale cu privire la integrarea educatiei pentru clima in cadrul sistemelor de invatamant.
Ministrul Educatiei vorbeste mai jos despre felul in care au decurs aceste discutii, dar si despre initiativele pe care Romania le are in ceea ce priveste educatia pentru clima, separat de acest lucru anuntand in mod oficial faptul ca IA romaneasca a fost inclusa de catre UNESCO in patrimoniul sau incepand de acum.
“Astăzi, 1 decembrie 2022, Ligia Deca, ministrul Educației, a participat la cea de-a V-a ediție a Summitului European al Educației, organizat în format hibrid de către Comisia Europeană. Ediția de anul acesta s-a desfășurat sub tema „Minți tinere strălucitoare” (Bright Young Minds) și a reunit factori de decizie din Uniunea Europeană și oficiali guvernamentali din statele membre ale Uniunii Europene, profesori, precum și reprezentanți ai mediului de afaceri și ai ONG-urilor.
Ministrul român al Educației a participat la dezbaterile organizate în cadrul panelului la nivel înalt „Educația pentru climă: promovarea schimbărilor pentru a asigura sustenabilitatea mediului”. În intervenția sa, demnitarul român a precizat: „România se numără printre țările care au inclus competențele verzi în cadrul de bază al competențelor pentru învățământul primar și secundar inferior.
În același timp, conceptele de dezvoltare durabilă, economie circulară și protecția mediului sunt încorporate în programele obligatorii și opționale”. Totodată, ministrul Deca a mai subliniat: „Trebuie să avem grijă să promovăm cunoașterea, înțelegerea și gândirea critică, dezvoltarea abilităților practice, empatia, solidaritatea și grija față de natură. În acest fel, principiul major al învățării pentru sustenabilitatea mediului este încorporat treptat în clasă, în curriculum, în practicile de predare, în infrastructura școlară”.
În cadrul discuțiilor, au fost prezentate două inițiative importante ale României pentru promovarea sustenabilității și a educației pentru mediu: Săptămâna verde și constituirea rețelei de școli verzi, cu finanțare prin PNRR. Mai exact, este vorba despre 425 milioane de euro pentru reabilitarea și eficientizarea energetică a 150 de școli, construcția a minimum 50 de școli noi și achiziția a 3200 de microbuze școlare pentru asigurarea transportului elevilor din zone izolate sau care locuiesc la distanță mare de școală.
Recunoașterea iei, de către UNESCO, ca parte a patrimoniului cultural intangibil al umanităţii de ziua naţională este bucurie pură. Felicitări tuturor celor care au făcut-o posibilă! Mulțumiri Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Culturii și chapeau doamnei ambasador Simona-Mirela Miculescu!”