Ministrul Educatiei transmite in cadrul unor anunturi de ultima ora deciziile foarte importante care au fost luate pentru elevii si scolile din toata Romania, decizii despre care ar trebui sa stie foarte multi dintre romani, iar asta pentru ca ele vor afecta felul in care tinerii isi vor desfasura cursurile in unitatile de invatamant.
Ministrul Educatiei vorbeste si despre parteneriatul foarte important pe care statul il are cu mediul privat pentru sustinerea si imbunatatirea educatiei in Romania, un parteneriat care dateaza de ani de zile, si care are scopul doar de a ajuta elevii sa evolueze in baza a ceea ce invata in institutiile de invatamant din tara.
“Cred ca este nevoie mai mult ca oricand de eforturi colective pentru a le garanta tuturor tinerilor nostri cadrul necesar pentru dezvoltarea de competente care sa le intampine si nevoia de insertie pe piata muncii, si in acest sens invatamantul dual din Romania asigura, si trebuie sa asigure intr-o proportie din ce, in ce, mai mare un viitor profesional predictibil.
Asa cum stiti, ministerul, in calitatea sa de coordonator de reforme si investitii finantate prin PNRR, a lansat de curand apelul de proiecte pentru dezvoltarea consortiilor regionale pentru invatamant dual. Este pentru prima data in istorie cand elevii din invatamantul dual pot beneficia de o ruta educationala completa care sa inclusa si etapa universitara.
Ne dorim ca prin intermediul burselor, si a altor forme de sprijin, sa atragen in aceasta tranzitie spre universitar si tinerii care au oportunitati socio-economice reduse, care pana acum i-au impiedicat sa acceseze invatamantul superior. Practic, prin intermediul acestor consortii regionale pentru invatamant dual se completeaza cererea si oferta fortei de munca, iar alocarea financiara totala e una generoasa, vorbim despre 331 milioane de euro.
Valoarea maxima a unui proiect in legatura cu un consortiu ar urma sa fie de aproximativ 21 de milioane de euro. Practic ne-am asumat ca indicator dezvoltarea a minim 10 campusuri duale, insa alocarea financiara este pentru cel putin 16, doua per regiune de dezvoltare. Campusurile ce vor fi formate, reprezinta, practic, cel mai ambitios proiect de dezvoltare a infrastructurii profesionale cu scop dual, realizata cu mediul privat, din ultimele decenii.
Practic, conform metodologiei de constituire a consortiilor pentru invatamantul dual, avem 4 mari categorii de entitati obligatorii in constituirea campusurilor, si anume: institutiile de invatamant superior de stat, sau private, unitatile de invatamant preuniversitar de stat, sau privat, acreditate, unitatile administrativ-teritoriale, si agentii economici. Am introdus posibilitatea ca atat liceele, cat si universitatile private sa poata face parte din aceste consortii, pentru ca trebuie sa recunoastem aportul important pe care mediul educational privat il are pentru dezvoltarea educatiei in Romania.”
This post was last modified on dec. 5, 2022, 6:43 PM 18:43