Ministrul Educatiei anunta o serie noi masuri foarte importante, de ultima ora, pentru milioane de elevi ai scolilor din intreaga tara, iar asta pentru ca vorbim despre decizii care au fost luate, si incep sa fie puse in aplicare in ceea ce priveste invatamantul dual in Romania, una dintre schimbarile cele mai importante.
Ministrul Educatiei explica mai jos ce fel de masuri au fost luate deja, si ce fel de masuri sunt necesare in continuare pentru ca acest nou sistem de invatamant sa fie activ, si sa ajute tinerii din toata tara sa fie pregatiti pentru piata muncii, totul fiind realizat in parteneriat cu operatorii economici din tara.
“Rolul esential al operatorilor economici in cadrul consortiilor duale de invatamant va fi cheia succesului, ei fiind cei care vor contribui major la definirea noilor competente ale tinerilor nostri. Participarea va diversifica tipurile de formare profesionala, iar investitiile realizate vor contribui atat la asigurarea unui cadru de calitate in formarea profesionala.
Vorbim despre formare atat in cadrul campusurilor, cat si la locurile de munca, cat si la valorifica in parteneriat a resurselor. Ecosistemele industriale locale si regionale vor fi sprijinite cu viitori angajati, care speram vor avea competente relevante pentru noile tendinte de pe piata fortei de munca. Pentru ca dorim sa sprijinim si sa incurajam prezenta in cadrul consortiilor, pentru acest apel de proiecte, operatorii economici vor beneficia de un ajutor.
Valoarea acestui ajutor va fi de minimis 200.000 de euro pentru activitatile eligibile, din care am exclus acordarea de burse elevilor si studentilor, care de data aceasta vor ramane in sarcina UAT-urilor, prin grant-ul proiectului. Din ajutorul de minimis se vor putea realiza alte tipuri de activitati eligibile, cum ar fi organizarea si desfasurarea stagiilor de pregatire practica prevazute in planul cadru de invatamant, asigurarea resurselor umane necesare pentru pregatirea practica a elevilor.
Asigurarea echipamentelor de lucru si de protectie pentru elevi sau studenti, etc. Am propus deasemenea masuri legislative pentru corectarea unor elemente care nu mergeau in linia exemplelor de buna practica pe care le avem acum in invatamantul dual, de exemplu am corectat componenta consiliilor de adminsitratie in cadrul unitatilor de invatamant care organizeaza invatamant profesional si tehnic, pentru a asigura in mod egal participarea membrilor operatorilor economici.
Intelegem nevoia de echilibru in cadrul acestor parteneriate. Evident masurile legislative s-au facut cu sprijinul Parlamentului, si a comisiei de educatie din Senat. Suntem in mijlocul unei noi etape cand vine vorba despre invatamantul dual in Romania, si este nevoie de un parteneriat strans, onest, intre toate entitatile implicate in acest proces.”
This post was last modified on dec. 6, 2022, 8:45 AM 08:45