Ministrul Sanatatii a facut un extrem de important anunt de ultima ora cu privire la una dintre principalele ingrijorari ale romanilor din ultimele zile, iar asta pentru ca au aparut unele informatii conform carora ar urma sa se introduca coplata pentru anumite servicii medicale, dar in realitate lucrurile nu stau asa.
Ministrul Sanatatii spune ca se discuta acum despre derularea unui proiect pilot in 2026 – 2028 pentru servicii medicale platite in unitatile medicale publice, dar separate de cele la care avem oricum acces, si suplimentare, doar ca optiune pentru romanii care vor acest lucru, fara sa fie conditionat de plata serviciul medical normal.
“Nu este vorba despre niciun fel de taxare dubla a pacientilor din Romania, este vorba doar despre un proiect pilot propus in Strategia Nationala de Sanatate, care trebuie sa se desfasoare intre 2026 – 2028. Aceasta strategie este supusa dezbaterii publice, si in mod evident ca daca Guvernul Romaniei nu considera oportun acest pilot, pot sa dispara din acest plan de actiune.
Problema este a unui pilot, sa vedem daca intr-o unitate sanitara publica, dupa incheierea programului de lucru, un medic care lucreaza in aceasta poate sa presteze in regim privat o anumita activitate medicala. Pacientul plateste la spital faptul ca vrea sa fie consultat, operat, sau investigat de un anumit medic, dar asta nu inseamna ca pacientul e impiedicat sa aiba acces la serviciile obisnuite.
Este o optioune, in momentul de fata aceasta optiune este in doar zona unitatilor private. Exista oameni care au apelat la o unitate medicala privata, fie pentru serviciul ambulatoriu, fie pentru cel spitalicesc, iar propunerea de pilot este doar pentru una, doua, sau trei, unitati sanitare, in anul 2026, in care sa se incerce pentru medicii din spitalul respectiv, daca vor sa lucreze peste program, sa o faca in regim privat.
Daca exista solicitari pentru anumiti medici dincolo de program, adica e vorba despre retinerea unei sume de bani de catre spitalul public, si o alta suma de bani este oferita ca retributie pentru activitatea medicala suplimentara medicul sau asistenta medicala. Deci este cu totul, si cu totul altceva, nu este cazul sa inducem in eroare populatia, pentru ca avem nevoie de o Strategie Nationala de Sanatate in Romania.
Cred ca daca suntem de buna credinta, sprijinim o astfel de strategie, daca sunt erori in ea, se pot corecta, daca discutam despre un proiect, si este, din punctul meu de vedere, o idee care trebuie dezbatuta, poate fi agreata, sau nu, asta este o alta discutie. Strategia a fost facuta de catre un grup de experti in sanatate publica.”
This post was last modified on dec. 6, 2022, 5:22 PM 17:22