Ministrul Educatiei a anuntat in mod oficial o hotarare de ultima ora care are importanta majora pentru elevii si scolile din toata Romania, iara sta pentru ca vorbim despre masuri care vor avea un impact in unitatile de invatamant din toata tara, ele avand in centru universitatile, digitalizarea, si nu doar atat.
Ministrul Educatiei explica mai jos ce sume de bani se aloca pentru a le asigura studentilor si cadrelor didactice acce la literatura de specialitate de ultima ora, si nu doar atat, totul fiind gandit pentru a le oferi studentilor actuali, si elevilor care vor deveni studenti, cele mai bune experiente de invatare.
“Încă de la începutul mandatului meu de ministru al educației, am declarat faptul că voi acorda maximă importanță consolidării unui climat etic în mediul academic din România. Drept dovadă, lansăm astăzi, în consultare publică, Ghidul privind „Digitalizarea managementului eticii universitare”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Alocăm 22 de milioane de euro pentru a asigura studenților și cadrelor didactice, printre altele, acces la literatura de specialitate de ultimă oră și la ghiduri de integritate în cercetarea științifică, exclusiv în format digital. Ne dorim studenți și absolvenți care să studieze în universități cu o cultură organizațională solidă privind integritatea și care să înțeleagă importanța normelor de etică. La rândul lor, cadrele didactice au nevoie de resurse adecvate pentru a transmite cunoaștere și a forma abilitățile de care studenții au atâta nevoie.
Prin Ghidul lansat astăzi în consultare publică, investim în atingerea acestui deziderat. Ministerul Educației, în calitate de coordonator de reforme și investiții finanțate prin Planul Național de Reformă și Reziliență (PNRR), lansează în consultare publică Ghidul solicitantului aferent apelului Digitalizarea managementului eticii universitare, apel de proiecte care va fi finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta C15: Educație.
Ghidul solicitantului a fost elaborat de Ministerul Educației pentru universitățile publice și private acreditate sau autorizate provizoriu, precum și pentru alte instituții organizatoare de studii de doctorat, care doresc să obțină fonduri europene din Planul Național de Redresare și Reziliență (aprobat prin Decizia 2021/0309 de punere în aplicare a Consiliului din 3 noiembrie 2021 de aprobare a evaluării Planului de Redresare și Reziliență al României) pentru proiecte de digitalizare a procesului de învățământ din universități.
Obiectivul apelului îl reprezintă îmbunătățirea infrastructurii digitale în domeniul eticii și integrității academice, precum și dezvoltarea competențelor digitale avansate în rândul studenților și doctoranzilor privind cercetarea și însușirea unei conduite deontologice. În cadrul acestui apel de proiecte solicitanții eligibili sunt instituțiile de învățământ superior de stat sau particulare, acreditate sau autorizate provizoriu, precum și alte instituții organizatoare de studii de doctorat.” a declarat Ligia Deca.