Ministrul Sanatatii a promis o serie de masuri foarte importante pentru milioane de romani din intreaga tara, iar in cadrul unor anunturi de ultima ora a confirmat implementarea lor pentru binele oamenilor din toata tara, ceva ce desigur ca vine ca o veste excelenta pentru noi, una pe care nu trebuie sa o ignoram.
Ministrul Sanatatii confirma mai jos faptul ca in 59 de unitati ambulatorii pentru copii au fost facute circuite separate pentru asigurarea de asistenta medicala pediatrica in cazul virozelor respiratorii, totul in ideea de a usura accesul la asistenta medicala pentru toti acesti copii, ceea ce este extrem de important.
“Au fost înființate centre de evaluare care asigură asistența medicală pediatrică în cazul virozelor respiratorii, pentru a ușura accesul la asistență medicală pentru copii și pentru a reduce aglomerația și timpul de așteptare în Unitățile de Primiri Urgențe. Pentru aceasta, a fost modificat ordinul ministrului Sănătății nr. 1.513/2020. În acest moment, la nivel național, sunt pregătite 59 de unități ambulatorii pentru copii, cu circuite separate.
Copiii care au simptome de viroza respiratorie vor fi evaluați clinic de către medicul de familie și, după caz, clinic, imagistic și biologic de medicii specialiști din centrele de evaluare. Acestea au spații special destinate, cu circuite funcționale corespunzătoare. Copiii a căror simptomatologie persistă mai mult de 3-5 zile sau cei la care se agravează sub tratamentul deja administrat vor fi îndrumați de medicul de familie către centrele de evaluare pediatrică.
Copiii cu simptomatologie severă sau cei cu factori de risc vor fi direcționați de medicul de familie sau din centrele de evaluare către spital (UPU/CPU). Evaluarea clinică a pacientului pediatric se va realiza în conformitate cu Ghidul ”Insuficiența respiratorie acută la sugar – evaluare și tratament imediat”, aprobat de Comisia de Pediatrie a Ministerului Sănătății. Lista centrelor este publicată pe pagina web a Ministerului Sănătății și a direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București.
Referitor la informațiile apărute în presă privind noul contract cadru elaborat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, ce ar viza reducerea numărului de servicii medicale decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, facem următoarea Ministerul Sănătății rămâne consecvent în sensul că serviciile medicale ambulatorii trebuie să rămână cât mai accesibile pacienților.
Această poziție a Ministerului Sănătății va fi susținută ferm în discuțiile cu reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, după publicarea pe site-ul acestei instituții a proiectului noului contract cadru elaborat de specialiștii CNAS. Finanțarea cât mai bună a activității de medicină de familie și a asistenței medicale ambulatorii de specialitate trebuie să fie prioritară pentru a realiza reforma necesară sistemului de sănătate din România, inclusiv pentru a putea dezvolta programele de prevenție și de screening care fac parte din cadrul strategic al sistemului medical.”