Ministrul Educatiei a facut o serie de anunturi oficiale de ultima ora care ii vizeaza pe elevii din toate scolile Romaniei, dar si pe parintii acestora, iar asta pentru ca vorbim despre o serie de masuri care au fost discutate in cadrul OCDE pentru unitatile de invatamant, dar si altele discutate cu reprezentantii companiilor si universitatilor.
Ministrul Educatiei vorbeste mai jos despre ceea ce s-a discutat, si ceea ce ar trebui sa fie implementat pentru milioane de elevi din intreaga tara, totul fiind gandit pentru ca procesul de invatamant sa fie substantial imbunatatit in cursul urmatorilor ani pentru toti elevii care urmeaza cursurile unitatilor de invatamant.
“Astazi, miniștrii din statele membre și candidate OCDE au discutat temele care aduc în prim-plan provocări la nivel global în educație: recuperarea inechităților adâncite de pandemie, digitalizarea și competențele pentru dezvoltarea durabilă, învățarea pe tot parcursul vieții, dar și rolul educației în dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor. România a subliniat planurile de reformă incluse deja în viziunea „România Educată” și finanțate prin PNRR, dar și provocările cu care se confruntă.
De asemenea, ne-am bucurat de o discuție aplicată cu delegația Portugaliei pe tema desegregării școlilor și a educației incluzive pentru copiii cu cerințe educaționale speciale. Întâlnirea la nivel înalt, prima de acest fel după mai mult de un deceniu, s-a concretizat în adoptarea Declaraţiei miniștrilor – „Building equitable societies through education”. Mulțumesc întregii delegații, care a făcut ca participarea României la acest eveniment să fie încă o cărămidă pusă pentru procesul de aderare la OCDE.
Luni, 5 decembrie, la sediul Ministerului Educației, a avut loc o prezentare a noilor reforme din învățământul profesional dual, în cadrul unui eveniment organizat de Rethink România cu sprijinul Ministerului Educației. Au avut intervenții Ligia Deca, Ministrul Educației, Dragoș Anastasiu, Președintele Rethink Romania și Sorin Decă, secretar general adjunct al Ministerului Educației.
Au fost prezentate, între altele, noile consorții integrate pentru învățământul dual și noile reglementări care permit organizarea de programe universitare în regim dual. La dezbatere au participat peste 100 de persoane din mediul business, care au formulat observații și sugestii asupra pachetului de măsuri propuse și au adresat întrebări cărora le-au răspuns reprezentanții Ministerului Educației.
„Prin intermediul consorțiilor regionale pentru învățământul dual se vor compatibiliza cererea și oferta forței de muncă, iar în acest sens actul educațional va fi conectat permanent cu piața forței de muncă. Alocarea financiară totală a apelului de proiecte este de 338 de mil. de euro, valoare eligibilă din PNRR, fără TVA, iar valoarea maximă a unui proiect aferent unui consorțiu este de 21,12 mil. de euro”, a declarat Ligia Deca, Ministrul Educației.”
This post was last modified on dec. 9, 2022, 12:27 PM 12:27