Ministrul Sanatatii a facut astazi o serie de anunturi foarte importante care ii vizeaza pe romanii din intreaga tara, iar asta pentru ca in primul rand vorbeste despre decizia de a avea in cursul acestei saptamani o intrevedere cu directorul ECDC, care a venit in Romania, discutandu-se despre situatia bolilor in Europa.
Ministrul Sanatatii a autorizat deasemenea publicarea unor informatii cu privire la felul in care pot fi ingrijiti copiii care sufera de pe urma unor infectii respiratorii, dar separat de asta vorbeste inclusiv despre modul in care tinerilor doctori li se pot crea conditii atractive pentru a lucra in unitatile medicale de la sate.
“Directorul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) s-a aflat în România, unde a avut întâlniri cu oficialii din Sănătate Prof univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății și conf. univ. dr. Adriana Pistol, secretar de stat au avut o întrevedere cu dr. Andrea Ammon, directorul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).
La discuții a mai participat și dr. Simona Pârvu, directorul Institutului Național de Sănătate Publică. Au fost abordate teme de interes privind sănătatea publică care vizează prevenirea, depistarea și controlul bolilor transmisibile în țara noastră, consolidarea cooperării dintre România și ECDC, precum și actualizarea mandatului Centrului European.
De asemenea, s-a avut în vedere identificarea de oportunități de colaborare pentru eficientizarea modalităţilor de limitare a răspândirii epidemilor și a bolilor prevenibile prin vaccinare și pregătirea răspunsului în cazul unor crize de sănătate publică. Recomandări privind îngrijirea copilului cu infecție respiratorie acută Lista centrelor de evaluare care asigură asistența medicală pediatrică în cazul virozelor respiratorii este publicată pe pagina web a Ministerului Sănătății.
Apropo de posibilitatea de a deschide nişte puncte de lucru pentru medicii de familie din rural în oraş, sigur trebuie să abordăm cu tact această propunere, dacă este posibil de implementat. Eu vă spun că modul de funcţionare a asistenţei medicale primare, aşa cum a fost el gândit, nu se dovedeşte nici că oferă, în momentul de faţă, în mod echilibrat servicii medicale în România.
Nu atrage tinerii medici, deci e clar că perspectivele nu sunt cele mai bune şi cred că trebuie să regândim modul de finanţare şi de organizare a acestei activităţi. Iar faptul că am trecut de la acest sistem care a existat până în 1990 şi după aceea un timp, al teritorializării pentru medicii de familie, la un sistem în care nu avem niciun fel de evidenţă, pentru că oamenii sunt de peste tot la un medic de familie, creează foarte mari probleme.”
This post was last modified on dec. 10, 2022, 10:46 AM 10:46