Cetatenii UE Pot cere Ajutor de la Ambasada sau Consulatul Oricarui Stat Membru in caz de Urgenta

Cetatenii UE Pot cere Ajutor de la Ambasada sau Consulatul Oricarui Stat Membru in caz de Urgenta

Comisia Europeana ii anunta pe cetatenii europeni de pe intregul continent in legatura cu faptul ca, in caz de urgenta pot cere ajutor de la ambasada, sau consulatul oricarui stat membru al Uniunii Europene, iar mai jos aveti detalii cu privire la ceea ce se intampla.

Cetățenii UE au dreptul de a solicita ajutor de la ambasada sau consulatul oricărui alt stat membru al UE dacă se află într-o situație în care au nevoie de asistență în afara UE, fără nicio ambasadă sau consulat din propriul stat membru în măsură să îi ajute efectiv.

Un cetățean al UE poate fi nereprezentat dacă nu există nicio ambasadă sau consulat din propriul său stat membru stabilit în țară. Un cetățean UE poate fi, de asemenea, nereprezentat atunci când ambasada sau consulatul stabilit la nivel local nu este în măsură să ofere protecție consulară, din niciun motiv, de exemplu, deoarece este departe de locul în care se află cetățeanul UE.

Ajutorul care poate fi oferit de ambasade/consulate ale (altelor) state membre UE include asistență în cazuri de:

  • necesitatea unui document de călătorie de urgență (de exemplu, în cazul pierderii sau furtului pașaportului)
  • arestare sau detenție
  • fiind victima unei infracțiuni
  • accident grav sau boală gravă
  • ajutor și repatriere în caz de urgență
  • moarte

În oricare dintre aceste situații, statele membre UE trebuie să ofere cetățenilor UE nereprezentați orice asistență pe care le-ar oferi propriilor resortisanți. Acest sprijin poate fi diferit de la un stat membru al UE la altul. Există, de asemenea, reguli în ce măsură membrii familiei cetățenilor UE din afara UE pot primi asistență.