Comisia Europeana vrea sa Emita Obligatiuni in Valoare de 80 de Miliarde de Dolari

Comisia Europeana vrea sa Emita Obligatiuni in Valoare de 80 de Miliarde de Dolari

Comisia Europeana vrea sa emita obligatiuni in valoare de 80 de miliarde de dolari pe pietele europene pentru a strange fonduri la inceputul anului viitor, scopul organismului european fiind de a avea bani disponibili pentru proiecte, dar si sustinerea Ucrainei.

Comisia Europeană a anunțat astăzi că intenționează să emită obligațiuni UE pe termen lung de până la 80 de miliarde EUR în prima jumătate a anului 2023, în cadrul abordării sale unificate de finanțare. Conform acestei abordări, Comisia – în numele UE – va emite de acum înainte doar „Obligațiuni UE”, și nu obligațiuni denominate separat pentru programe individuale, cum ar fi SURE și Asistență Macro-financiară (MFA).

Programele care vor fi finanțate prin abordarea de finanțare unificată în prima jumătate a anului viitor sunt programul de redresare NextGenerationEU și noul program Macro-Financial Assistance + pentru Ucraina. Primul va reprezenta aproximativ 70 de miliarde de euro, iar cel de-al doilea va reprezenta aproximativ 10 miliarde de euro.

Abordarea de finanțare unificată va permite ca instrumentele dezvoltate pentru NextGenerationEU să fie utilizate în același mod pentru alte programe de creditare. Toate aceste programe pot fi finanțate într-o manieră flexibilă, bazându-se pe veniturile unei scheme unice de tranzacții cu facturi și obligațiuni UE.

Comisia va continua să finanțeze componenta ecologică a Facilității pentru redresare și reziliență din centrul NextGenerationEU prin emisiuni de obligațiuni verzi NextGenerationEU desemnate în mod clar și separat. În acest fel, investitorii vor rămâne în măsură să verifice dacă veniturile din obligațiunile verzi NextGenerationEU sunt corelate cu cheltuielile eligibile cu obligațiunile verzi, în conformitate cu cadrul pentru obligațiunile verzi NextGenerationEU.”