Guvernul Romaniei a anuntat o serie de masuri noi in plina criza energetica in Romania, premierul Nicolae Ciuca confirmand in mod oficial faptul ca multe dintre comunitatile locale din tara urmand a avea acces la programe de eficienta energetica finantate din bani europeni.
Criza energetică a scos și mai mult în evidență importanța fiecărei soluții de asigurare a confortului termic în locuințe și de asigurare a resurselor energetice pentru cetățeni și mediul de afaceri.
În #ședința de Guvern de astăzi am crescut accesul comunităților locale la programele de eficiență energetică finanțate din bani europeni.
Pentru ca tot mai multe comunități să beneficieze de renovarea blocurilor de locuit, 90% din valoarea proiectelor va fi acoperită din fonduri europene nerambursabile, iar diferența de la bugetul de stat, bugetele locale și doar maximum 3% de asociațiile de proprietari.
Doar prin Politica de Coeziune, în perioada 2021-2027, România are la dispoziție 1,25 miliarde euro pentru eficiența energetică a clădirilor, iar aproximativ jumătate din această sumă este destinată blocurilor de locuit. Acestor fonduri se adaugă peste 5,5 miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență, pe care România are șansă să îi investească prin Componenta ”Valul renovării” pentru renovarea, modernizarea și creșterea eficienței energetice.
Tot astăzi, am aprobat în Guvern avansarea proiectului de construcție a noilor unități de producere de energie nucleară de la Cernavodă, prin care va crește contributia energiei nucleare în sistemul energetic de la 20% la 36%.
Este o investiție vitală pentru securitatea și independența energetică a României, ce completează eforturile de creștere a capacității de producție, de transport și de diversificare a resurselor, concretizate și prin Acordul semnat sâmbătă, la București, ce va permite furnizare de energie electrică pentru țările europene, prin cablul submarin din Marea Neagră, pe ruta Azerbaidjan – Georgia – România.
Valorificăm toate oportunitățile pentru ca în pofida crizei energetice, românii și economia națională să aibă la dispoziție resursele necesare, iar România să joace un rol important ca țară de tranzit și hub energetic regional.
This post was last modified on dec. 19, 2022, 7:35 PM 19:35