Ministrul Sanatatii a facut o serie de anunturi oficiale foarte importante care ii vizeaza pe romanii din intreaga tara, iar asta pentru ca ne aduce tuturor in atentie faptul ca pana in momentul de fata, ministerul sau a primit cereri de finantare prin PNRR pentru modernizarea a 40 de unitati spitalicesti din Romania, din 49 incluse intr-o lista initial.
Ministrul Sanatatii vorbeste deasemenea si despre proiectele pentru ambulatoriile de specialitate care trebuie facute in Romania pentru a se reduce presiunea pe unitatile de primiri-urgente, dar si cele pentru reabilitari ale spitalelor in vederea reducerii numarului de infectii nosocomiale datorate acordarii de asistenta medicala.
“Am gasit o lista de spitale cu 49 de unitati spitalicesti, iar cu 2 ore inainte de inchiderea platformei pentru depunerea de documente, 40 de unitati s-au inscris. Erau 9 unitati care nu depusesera solicitare de finantare, sper ca pana se inchide programul sa se intample acest lucru. Noi trebuie sa alegem din aceasta cifra minim 25 care sa se incadreze in acest buget de 1.7 miliarde de euro.
Speram, pentru ca avem criterii care au fost adoptate de catre Guvernul Romaniei, vom aplica acele criterii. Exista totala transparenta si lipsa de subiectivitate in modul de acordare al punctajelor, iar lista preliminara va putea fi publicata peste o saptamana, incat sa ramana in dezbatere publica aceasta lista, iar in ianuarie sa o putem aproba, si sa trecem la acordarea finantarii pentru obiective.
E un lucru foarte important daca reusim in ianuarie finantarea acestor obiective, e un lucru foarte important pentru ca, nu neaparat ca ne-am facut noi treaba, ci pentru Romania, deoarece spitalele vor putea intr-adevar sa fie construite.
Al doilea proiect este legat de controlul infectiilor asociate asistentei medicale, nosocomiale. Pentru ca noi am prelungit intervalul de depunere, ne-am bucurat sa avem nu mai putin de 211 solicitari, iar suma depaseste cu mult suma alocata initial, a ajuns la 645. Sigur ca urmeaza evaluarea lor, si trebuie sa vedem daca in cadrul fiecarui proiect solicitarile sunt si eligibile.
Examinam si posibilitatea, in conditiile in care exista economii la alte linii de finantare, si vor exista, sa putem sa mutam bani acolo unde exista multe solicitari. Al treilea element de investitii sunt ambulatoriile de specialitate, totalul proiectelor depuse este de 142, cu o valoare de 294 de milioane de euro, depasind bugetul alocat initial, dar la evaluarea solicitarilor trebuie sa ne incadram in buget.”