Ministrul Educatiei: ULTIMA ORA, Hotararile Anuntate Inainte de Craciun cu Impact pentru Elevi si Toate Scolile

Ministrul Educatiei ULTIMA ORA Hotararile Anuntate Inainte Craciun Impact Elevi Toate Scolile

Ministrul Educatiei a facut chiar inainte de Craciun un foarte important anunt de ultima ora cu o serie de hotarari care au fost luate pentru elevii din toate scolile Romaniei, ele urmand a avea un impact important pentru ca se aloca sume mari de bani pentru modernizarea a 120 de unitati de invatamant cu echipamente de tip “smart lab”.

Ministrul Educatiei vorbeste mai jos despre ceea ce presupune aceasta investitie majora care va fi derulata in Romania de catre autoritati in toata Romania, si vorbim despre unul dintre cele mai ambitioase proiecte pentru modernizarea unitatilor de invatamant din toata tara, el urmand a se derula incepand cu anul 2023 cu fonduri disponibile prin PNRR.

“Ministerul Educației a lansat apelul competitiv de proiecte pentru dotarea unităților de învățământ secundar superior, a palatelor și a cluburilor copiilor cu laboratoare inteligente!  Alocăm peste 117 milioane de euro prin #PNRR pentru dotarea cu echipamente TIC de tip „smart lab” și materiale educaționale specifice pentru dezvoltarea a cel puțin un laborator digital inteligent în fiecare liceu, colegiu, școală profesională și palat/club al copiilor din România.

În cadrul apelului, finanțăm următoarele tipuri de activități: achiziționarea de echipamente tehnologice (inclusiv mobilier ergonomic adaptat și integrat specific „smart lab”); achiziționarea de conținut educațional, software și licență specifice; conectarea dispozitivelor din laboratorul inteligent la rețeaua de comunicații a unității de învățământ. Instruirea cadrelor didactice pentru utilizarea echipamentelor de tip „smart lab”.

În perioada de depunere a cererilor de finanțare, Ministerul Educației va organiza cel puțin două sesiuni de instruire pentru solicitanți, în vederea creșterii capacității instituționale pentru redactarea cererii de finanțare. Vom face toate eforturile necesare pentru a ne îndeplini ținta ambițioasă de a dota fiecare liceu, colegiu ori școală profesională, precum și palatele și cluburile copiilor cu cel puțin un laborator inteligent.

Totodată, în cadrul prezentului apel, cel puțin 120 de unități de învățământ secundar superior (colegii, licee, licee tehnologice, școli profesionale, inclusiv cele cu clase de învățământ dual) vor putea beneficia de un al doilea laborator inteligent dacă numărul de elevi înscriși în anul școlar 2022 – 2023 este de minimum 500.

În acest caz, finanțarea pentru al doilea laborator inteligent se va acorda pe baza scorului rezultat din următorii indicatori (în ordine descrescătoare): 50% – numărul de elevi (liceal) înscriși; 25% – media la examenul de bacalaureat pe liceu în ultimii 3 ani; 25% – rata de promovabilitate la examenul de bacalaureat (din numărul de candidați înscriși) în ultimii 3 ani. Cererile de finanțare aferente acestui apel de proiecte se vor putea depune prin platforma electronică dedicată PNRR, cu respectarea perioadei de depunere: 23 decembrie 2022 – 1 martie 2023.”