Ministrul sanatatii confirma in mod oficial masurile foarte importante care sunt luate pentru romanii din intreaga tara in cursul anului 2023, iar asta pentru ca ele vor avea un impact major in randul foarte multor oameni, deoarece se vor face investitii majore in spitalele din tara, in special in cere care au nevoie de renovari.
Ministrul Sanatatii explica mai jos cum sunt gandite aceste masuri foarte importante pentru spitalele din toata Romania in cursul anului 2023, iar asta pentru ca banii alocati prin PNRR pentru modernizarea spitalelor din Romania vor ajunge efectiv la unitatile medicale dupa finalizarea listerlor cu obiective in care trebuie sa se faca investiii.
“Sunt foarte multe spitale publice, am mers in 20 – 30 de spitale din tara, si sunt foarte multe locuri in care conditiile din spitalele publice sunt foarte bune. Sunt perfect comparabile cu cele de la spitale private. N-as vrea sa spunem ca in Romania nu s-a intamplat nimic, dar pe de alta parte, pentru ca sunt peste 400 de spitale publice, unele dintre cele din localitatile mici n-au fost reabilitate.
Pentru prima data dupa 30 de ani, am facut un inventar al spitalelor din subordine pentru a vedea ce investitii au fost facute, si unde trebuie sa fie facute in prima instanta, avand prevazuti inca din 2023 bani pentru un program de reabilitare etapizata pentru spitalele aflate in subordinea ministerului. Au facute mai multe autoritatile locale, spre deosebire de minister, in ultimii 30 de ani.
Cred ca e timpul sa trecem si la reabilitarea spitalelor, mai ales ca unele dintre ele sunt institutii de excelenta cu un personal extraordinar. E important ca pacientii sa beneficieze de conditii de sedere corespunzatoare si in spitalele publice mari, care sunt in subordinea ministerului.
Unele spitale au cerut bani pentru ambulatorii de specialitate care tin de ele, dar si pentru combaterea infectiilor nosocomiale, dar si pentru sectiile de neonatologie, fiind depuse proiecte conform asteptarilor. In ceea ce priveste spitalele noi, sau in care urmeaza sa fie construite corpuri de cladire, sau chiar spitale intregi prin PNRR, acolo asteptam sa se incheie lista preformata avuta la dispozitie.
Erau 49 de obiective, dar din pacate teritorial ele nu au fost echilibrate, pentru ca sunt judete care nu au niciun obiectiv inclus pe aceasta lista, in schimb sunt alte judete cu 3, sau chiar 4, obiective. Scopul oricarui program de dezvoltare a infrastructurii trebie sa fie de reducere a decalajelor, nu de accentuare a decalajelor in ceea ce priveste accesul la servicii medicale.”