ULTIMA ORA: Ministrul Sanatatii face un Important Anunt Oficial pentru Toti Romanii

Ministrul Sanatatii a facut un foarte important anunt oficial care ii vizeaza pe toti romanii din intreaga tara, iar asta deoarece vorbeste despre una dintre problemele cele mai mari cu care se confrunta acum sistemul medical, mai exact numarul mare de persoane afectate de virusii care circula in toata tara.

Ministrul Sanatatii spune ca exista vaccinuri impotriva COVID-19 si a gripei pentru ca oamenii sa fie protejati, chiar daca nu exista unul si impotriva virusului respirator sinctial, si e important ca oamenii sa se protejeze impotriva unei posibile infectari daca nu au fost vaccinati, pentru a nu risca o boala cu forme grave.

“Dumneavoastra ati mentionat 3 viroze: COVID-19, gripa si virusul respirator sinctial, care afecteaza copiii. Daca pentru cel din urma nu avem un vaccin aprobat, pentru celelalte doua exista vaccin. Abia a inceput vaccinarea cu noile vaccinuri adaptate noilor variante ale COVID-19, noi punem la dispozitie centre de vaccinare in principalele orase din Romania.

Medicii de familie sunt indemnati sa solicite acest vaccin pentru pacientii de pe listele lor, si ma refer in principal la pacientii cu varsta de peste 65 de ani, si toti cei care au boli cronice, care pot sa fie predispusi la complicatii. Ca sa oprim acest val de viroze, si mai ales consecintele lor, boli complicate, decese, avem la indemana vaccinarea, atat impotriva gripei, cat si impotriva Coronavirus, cu o doza suplimentara, cu vaccin adaptat tulpinii circulante.

Parerea mea este ca, chiar daca numarul de cazuri de infectare cu Coronavirus va fi important, nu vom mai ajunge in situatia de a avea asa de multe cazuri grave, mai ales daca categoriile la risc se vor vaccina in numar cat mai mare. E bine, pentru ca daca tot au facut primele 2, sau 3 doze, de vaccin, sa aiba siguranta ca, chiar daca actuala tulpina n-ar produce o boala grava, cred ca e bine ca ei sa se vaccineze.

Orice persoana adulta, sau orice tanar cu varsta de peste 12 ani se poate vaccina cu o doza de rapel, insa recomandarea expresa e pentru cei in varsta, sau cu boli cronice. Increderea in vaccinuri probabil ca a fost afectata in pandemie, pentru ca au fost multe dezbateri publice, vaccinul anti-COVID a oprit initial transmiterea, apoi nu a mai oprit-o, dar a evitat in multe situatii formele grave.

Cu atat mai mult, aceasta varianta adaptata a vaccinului este indicata pentru prevenirea formelor grave in special. In ceea ce priveste restul vaccinurilor din program, noi mostenim o situatie destul de dificila in ceea ce priveste aprovizionarea cu vaccinuri, pentru ca procedurile de achizitie pentru ele sunt mai dificile, avand in vedere ca un produs vaccinal necesita o perioada mare de productie.”