Ministrul Energiei a anuntat in mod oficial astazi o serie de decizii foarte importante de ultim moment pentru viitorul energetic al Romaniei, iar asta pentru ca tara noastra ar avea deja asigurat circuitul nuclear integrat, fiind finalizata tranzactia uzinei E de la Feldioara, aceasta fiind un obiectiv major pentru securitatea energetica a tarii.
Ministrul Energiei vorbeste deasemenea si despre alte masuri in domeniul energiei nucleare care urmeaza sa fie puse in aplicare in cursul urmatoarelor luni, dar si a urmatorilor ani, totul fiind pregatit intr-un asemenea mod incat Romania sa se poata bucura de o securitate energetica ridicata in viitor.
“De astăzi România are asigurat circuitul nuclear integrat! După mai multe eforturi care au fost depuse, Nuclearelectrica și Compania Națională a Uraniului au finalizat tranzacția pentru activele aferente uzinei E de la Feldioara, fiind marcat un obiectiv major pentru securitatea energetică a țării noastre.
Astfel că Societatea Națională Nuclearelectrica va putea să efectueze toate operațiunile necesare circuitului integrat: minerit de uraniu prin licența de la Tulgheș-Grințieș; procesarea concentratelor tehnice prin fabrica de la Feldioara; realizarea combustibilului nuclear prin Fabrica de Combustibil Nuclear de la Pitești; și exploatarea acestui combustibil prin Centrala de la Cernavodă.
Mă bucur că anul 2022, un an atât de important din vederea securității energetice pentru România, se încheie cu o reușită majoră pentru domeniul nuclear, care este vital atât pentru decarbonificarea României, cât și pentru siguranța țării noastre. A fost un an important pentru programul nuclear civil românesc, prin realizarea unor pași esențiali pentru retehnologizarea Unității 1 a CNE Cernavodă, prin finanțarea pentru Unitățile 3 și 4, acordul pentru SMR și acum ciclul nuclear integrat. România va deveni în viitorul apropiat independentă energetic.
Vreau să mulțumesc ambelor companii, SNN și CNU pentru modul în care au înțeles să trateze cu seriozitate și responsabilitate tranzacția care s-a finalizat astăzi. Așa după cum am spus: Termocentrala de la Mintia nu va fi aruncată la fier vechi! Din contră, a fost valorificată la 100% din valoarea sa de piață – astăzi fiind achitată diferența sumei de până la peste 91 milioane de euro.
Noul proprietar va face investiții de peste 1 miliard de euro, iar Ministerul Energiei, în calitate de acționar, a impus ca până la 31 decembrie 2026 să finalizeze proiectul. Totodată, deși inițial investiția urma să fie pentru realizarea unei capacități energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MW, noul proprietar a stabilit deja soluția tehnică pentru o putere de 1700 MW. Astăzi a fost făcut un nou pas pentru independența energetică a țării noastre. Îi doresc mult succes noului investitor și să finalizeze cât mai repede proiectul de la Mintia!”
This post was last modified on dec. 28, 2022, 7:07 PM 19:07