Ministrul Educatiei: Hotararea de Guvern de ULTIMA ORA, ce Decizii se Aplica pentru Elevi in Scoli

Ministrul Educatiei Hotararea Guvern ULTIMA ORA Decizii Aplica Elevi Scoli

Ministrul Educatiei vorbeste despre o hotarare de Guvern de ultima ora adoptata pentru milioanele de elevi din toate scolile din Romania, iara sta pentru ca ea a fost conceputa in ideea de a implementa modificari in baza carora se creste numarul de consilieri scolari, se introduc servicii complementare de educatie timpurie, si nu doar atat.

Ministrul Educatiei vorbeste deasemenea si despre felul in care urmeaza sa decurga in urmatoarele luni procesul de pregatire a noilor legi ale educatiei pentru a fi trimise in Parlamentul Romaniei in vederea dezbaterii si adoptarii, acest proces urmand a fi initiat in prima parte a anului 2023, dar nu se stie clar cand vor fi adoptate si promulgate legile.

“Am preluat mandatul de ministru al educației acum mai puțin de trei luni și este absolut firesc ca atunci când un ministru își asumă politic un cadru legislativ atât de amplu să aibă timpul necesar să facă toate acele discuții pentru ca asumarea cadrului legislativ să fie în conformitate cu cele mai bune soluții identificate. Nu mi se pare un timp nerezonabil pentru un nou ministru.

Înțeleg așteptarea din sistem și promit că la începutul anului viitor ea va avea ca rezultat acest nou pachet legislativ în spațiul public. Eu am lucrat la proiectul și la viziunea România Educată. Proiectul legislativ a fost asumat de către Ministerul Educației și de către domnul ministru Sorin Cîmpeanu. Există, sigur, comunicare interinstituțională, dar proiectul legislativ nu a fost asumat de către mine ca un consilier prezidențial, ci a fost asumat de către ministrul Sorin Cîmpeanu atunci când a fost lansat în dezbatere publică.

După comentariile venite în dezbaterea publică, am luat timpul necesar pentru a integra cele mai bune soluții care au ajuns la minister. Aș dori să menționez câteva elemente care au fost adoptate astăzi în ședința de guvern. La inițiativa Ministerului Educației, a fost adoptată în ședința de astăzi, 28 decembrie, hotărârea de guvern pentru aprobarea metodologiei de organizare și funcționare a serviciilor de educație timpurie complementare și modificarea Anexei numărul 4 la Hotărârea Guvernului numărul 369/2021 privind organizarea și funcționarea Ministerului Educației.

Mai concret, hotărârea de guvern prevede cea mai mare creștere a numărului de consilieri școlari și introducerea serviciilor de educație timpurie complementare. Mai precis, se alocă 1.200 de noi posturi de consilieri școlari, reprezentând o creștere de aproximativ 50% față de numărul actual.

Această măsură va asigura un număr mai mare de profesori în cabinetele de asistență psihopedagogică, ceea ce va contribui la creșterea accesului elevilor și preșcolarilor la servicii de asistență psihopedagogică, orientare școlară și profesională, extinderea rețelei de cabinete școlare de asistență psihopedagogică și extinderea activităților de prevenire a violenței școlare, în contextul campaniei “Nu sunteți singuri.”