Ministrul Sanatatii a anuntat in mod oficial solutiile importante pentru problemele cu care se confrunta sistemul medical din Romania in momentul de fata, iar asta pentru ca vorbeste despre subfinantarea care nu permite oferirea unor servicii de calitate pentru romanii care au nevoie de rezolvarea unor probleme medicale.
Ministrul Sanatatii vorbeste deasemenea si despre solutiile pe care vrea sa le puna in aplicare in ceea ce priveste crearea unui sistem de ambulatorii care sa degreveze spitalele de sarcina preluarii romanilor care au nevoie de investigatii care nu sunt urgente, si care pot fi tratati in afara spitalelor acum.
“Subfinantarea este legata de modul de finantare prin contributii, iar parerea mea este ca o colectare mai buna a taxelor, in general la sistemul de stat… bugetul reprezinta 30% din PIB, atat se poate colecta, cand media Uniunii Europene este la peste 40%, deci avem spatiu mare, ce tine de ANAF, de Ministerul Finantelor, sa colecteze mai bine la buget, sa aiba venituri mai mari.
Asta este o discutie care trebuie facuta (n. red. provind tarifele mici care nu acopera costul real al actelor medicale). Ceea ce trebuie spus este ca acest sistem in care noi dezvoltam exclusiv serviciile de asistenta medicala spitaliceasca nu este sustenabil, si nu numai in Romania, ci nicaieri in lume. Noi trebuie sa dezvoltam servicii ambulatorii care sa fie cat mai apropiate de pacienti.
Asta inseamna medic de familie care face mai multe lucruri decat face in momentul de fata, ii da mai multa autoritate profesionala, servicii ambulatorii in care se pot face investigatii, adica radiologie, hematologie, investigatii clinice, iar pacientul poate primi un diagnostic, un tratament. In aceste servicii ambulatorii trebuie incurajata si spitalizarea de zi, pentru anumite boli.
Aceste lucruri scad presiunea pe de o parte, si fac sustenabil din punct de vedere sistemul de sanatate. De altfel, spun cu convingere acest lucru, daca nu schimbam in urmatorii 4 – 5 ani aceasta filosofie in care ducem toti pacientii la spital, in conditiile in care la UPU 75% – 85% sunt “urgente” de coduri galbene, sau verzi, deci e clar ca nu sunt oameni care nu trebie sa ajunga acolo, si nu dezvoltam sectorul prespitalicesc.
Nu cred ca sunt oameni care vor sa stea in spital, toata lumea vrea sa aiba parte de o investigatie, sa primeasca un diagnostic, si un tratament. Lucrul acesta putem sa il facem in afara spitalului, si la asta lucrez. Toate modelele din afara Uniunii Europene, din Israel, toate arata ca asistenta medicala prespitaliceasca preia marea parte a pacientilor.”
This post was last modified on dec. 29, 2022, 7:33 PM 19:33