Ministrul Sanatatii: ULTIM MOMENT, Directivele pentru Milioane de Romani, ce Trebuie Respectat

Ministrul Sanatatii ULTIM MOMENT Directivele Milioane Romani Trebuie Respectat

Ministrul Sanatatii a publicat o serie de foarte importante directive pentru milioane de romani din intreaga tara, masurile de ultim moment fiind anuntate tuturor romanilor in mod oficial astfel incat toata lumea sa fie constienta de ceea ce trebuie sa faca in aceste saptamani epidemice de gripa.

Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre modul in care trebuie sa actioneze toata lumea pentru ca, in final, sa vorbim despre o scadere a numarului de cazuri de gripa inregistrate la invelul intregii tari, si pentru ca autoritatile sa nu fie oblgiate sa desclare stare de epidemie, ceea ce ar aduce o serie de restrictii pe care nimeni nu si le doreste.

“La nivelul angajatorilor din toate sectoarele de activitate se recomandă: evitarea aglomerărilor în spațiile de lucru, acolo unde este posibil; utilizarea măștii de protecție, dacă aglomerația nu poate fi evitată; realizarea unui triaj epidemiologic zilnic și recomandarea de izolare voluntară la domiciliu a celor depistați cu simptomatologie respiratorie; încurajarea vaccinării antigripale a personalului.

Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București vor colabora cu inspectoratele școlare din teritoriu, în vederea instituirii măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor prin infecții respiratorii acute și gripă în unitățile/instituțiile de învățământ, după cum urmează: realizarea triajului zilnic în colectivitățile școlare.

Informarea părinților sau aparținătorilor legali privind semnele și simptomele infecțiilor respiratorii; asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor; aerisirea periodică a încăperilor; respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință. Recomandarea utilizării măștii de protecție de către cadrele didactice și, eventual, de către elevi și studenți.

Măsuri generale recomandate pentru populație sunt: consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii pentru a stabili indicațiile terapeutice, izolarea și eventuale investigații suplimentare; adresarea la centrele de evaluare/centrele de permanență organizate la nivelul județului; respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință.

Menținerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului; evitarea aglomerațiilor, aerisirea spațiilor închise și purtarea măștii de protecție; continuarea vaccinării antigripale, în special pentru populația expusă la risc crescut de îmbolnăvire sau complicații ale gripei – persoane cu vârsta peste 65 de ani, gravide, persoane imunodeprimate, persoane cu afecțiuni cronice respiratorii sau cardiace. Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București și unitățile sanitare duc la îndeplinire prevederile prezentei instrucțiuni.”