Armata Romana a decis sa explice rolul subofiterilor in randul fortelor armate ale Romaniei, iar asta pentru ca vrea sa le explice romanilor cat de importanti sunt ei pentru buna functionare a armatei, indiferent de situatie.
Ce știți despre SUBOFIȚERII din Armata României ?
Subofiţerii sunt luptătorii și/sau specialiștii care ocupă funcții de comandant/șef de grupă, echipă sau pluton, în structurile combatante, sau funcții de execuție.
Subofițerul poate fi lider al grupului militar (grupă, pluton), specialist într-un domeniu care implică o pregătire distinctă, luptător – capabil să desfășoare acțiuni de luptă atât individual, cât și în echipă, instructor – capabil să transmită cunoștințe și deprinderi subordonaților.
Cariera de subofițer începe cu gradul de sergent şi se poate avansa până la gradul de plutonier adjutant principal. Evoluția în carieră este legată de performanța și valoarea profesională a fiecăruia. Subofiţerii care, pe cont propriu, devin absolvenţi ai învăţământului superior pot trece, în anumite condiţii, în corpul ofiţerilor sau pot ocupa anumite funcții pentru care acest tip de studii constituie un avantaj.
Subofiţerii aflaţi în a doua parte a carierei se pot specializa în activitatea de stat-major şi de management executiv al activităţilor din armele, serviciile şi domeniile funcţionale ale armatei.
Poți deveni SUBOFIȚER prin două modalități:
- Prin parcurgerea şi finalizarea studiilor postliceale militare organizate şi desfăşurate în unităţile de învăţământ postliceal militar
Aceasta este principala cale de formare a subofițerilor în activitate. Durata studiilor este de 1 an.
Studiile postliceale se finalizează cu numirea într-o funcţie corespunzătoare pregătirii, în raport cu nevoile Ministerului Apărării Naţionale şi opţiunile individuale.
Unitățile de învățământ postliceal militar:
- Şcoala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I”, Pitești, județul Argeș;
- Şcoala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia”, Boboc, județul Buzău;
- Şcoala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică, Sibiu;
- Şcoala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri de Logistică „Gheorghe Lazăr”, Chitila, județul Ilfov.
2. Prin parcurgerea şi finalizarea cursului de formare a subofițerilor în activitate, organizat şi desfăşurat în unități de învățământ militar, numai pentru armele, serviciile și specialitățile militare pentru care nu se poate asigura formarea în cadrul Ministerului Apărării Naționale.
Durata studiilor este de până la 9 luni, în funcție de specialitatea militară.
Pregătirea subofițerilor prin cursuri de formare se realizează în unități/instituții de învățământ militar sau alte structuri militare destinate formării profesionale inițiale și continue.
Absolvenții primesc brevetul de subofițer, li se acordă primului grad de subofițer și sunt numiți în funcție.