Ministrul Sanatatii a emis o avertizare extrem de serioasa pe care niciun roman nu ar trebui sa o ignore, iar asta deoarece ea aduce in imediata noastra atentie faptul ca in perioada urmatoare este de asteptat ca preturile pentru unele medicamente, care sunt vandute in Romania, sa creasca, poate chiar substantial.
Ministrul Sanatatii explica mai jos ce anume sta la baza acestor cresteri asteptate chiar si de catre Guvernul Romaniei, iar asta deoarece inflatia joaca un rol extrem de important, la fel ca si masurile legislative care au fost luate pentru ca unele dintre medicamentele disparute sa revina in farmaciile din toata tara.
“Noi trebuie sa intelegem ca pretul just al unui medicament este pretul care acopera cheltuielile de productie, care face suportabil clawback-ul, pentru ca e o taxa pe care producatorii pe care o platesc in functie de consumul general de medicamente compensate si gratuite, dar trebuie sa tinem cont si de criza economica si energetica, pentru ca acest lucru a afectat foarte mult capacitatile de productie din Romania.
Sunt medicamente, discutam cu unul dintre producatori astazi, care se vand in pierdere, adica costa mai mult medicamentul decat banii pe care-i primesc. Si atunci, tragand linie, sunt cateva masuri: una am luat-o, am eliminat pretul de referinta la moleculele care nu exista pe piata, deci nu mai exista pretul de referinta, pentru ca el era dat de un produs care nu mai exista pe piata, si asta e deja in vigoare.
O sa vedem, deasemenea, cum facem, am discutat si cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate incat aceasta crestere a preturilor generate de catre inflatie sa fie acoperite macar pe partea de inflatie, si continuam discutiile privind o noua politica de pret care sa nu mai duca la disparitia medicamentelor de pe piata.
Aceasta politica de preturi va duce la o majorare a preturilor, este o realitate. Nu exista estimari in procente, pentru ca sunt mii de produse, si pentru fiecare categorie trebuie judecat distinct, si acolo unde sunt foarte multe produse, unde exista o competitie, unde exista un control al pretului la producator e o situatie, insa acolo unde am unul, sau doi, e o alta situatie.
Schimbarea de preturi se va produce etapizat, din punctul meu de vedere, exista conditiile generate de inflatie, dar politica de pret care a dus la disparitia in ultimii 10 ani a foarte multor medicamente de pe piata, aveam politica pretului cel mai mic, da sunt de acord cu ea daca produsul exista pe piata, insa daca pretul e cel mai mic si dispar medicamentele, atunci exista o problema.”