Ministrul Sanatatii Informeaza Romanii despre IMPORTANTELE Masuri Pregatite de Guvern

Ministrul Sanatatii Informeaza Romanii IMPORTANTELE Masuri Pregatite Guvern

Ministrul Sanatatii ii informeaza pe romanii din toata tara despre importantele masuri care sunt pregatite de catre Guvernul Romaniei in momentul de fata pentru milioane de oameni, scopul lor fiind de a imbunatatia ccesul la servicii medicale, iar desigur ca vorbim aici despre ambulatoriile prespitalicesti din tara.

Ministrul Sanatatii vorbeste deasemenea mai jos si despre motivele din cauza carora sezonul de iarna a avut multe persoane infectate de catre diverse viroze respidatorii, peste 100.000 pe saptamana in cel putin ultima luna, dar acest trend ar urma sa se reduca in perioada urmatoare in toata tara.

“Sezonul acesta cu multe viroze, multe cazuri de gripa, nu era neasteptat, in conditiile timp de mai bine de 2 ani de zile am fost cu anumite restrictii legate de pandemie. Circulatia virusurilor a fost mult diminuata, si aceasta recrudescenta a virozelor s-a observat peste tot in lume, inclusiv in emisfera sudica.

Din aceasta cauza noi am inceput vaccinarea impotriva gripei inca din septembrie, ceea ce a fost oarecum fara precedent, am desfasurat rapid campania de vaccinare. Ne-am bucura daca pe viitor numarul acestor vaccinari, in special in randul categoriilor la risc, ar fi mai mare. Aici as face si o mica paranteza, avem acum legislatia necesara, lucram la norme, incat vaccinarea sa fie compensata, in special pentru persoanele cu boli cronice.

Speram anul viitor sa avem o alta abordare care sa duca la protejarea unui numar cat mai mare impotriva infectiilor gripale, care dupa cum vedeti, din nefericire, cum se intampla in fiecare an, produce si cazuri grave de imbolnavire, si decese. Pe de alta parte, acest sezon ne-a gasit si cu experienta legata de dezvoltarea ambulatoriilor de specialitate pentru valoarea persoanelor care au cazuri de viroze respiratorii.

Am facut-o si pentru copii la nivelul unor spitale care au sectii, sau sunt spitale de pediatrie. Trebuie sa lucram cat mai mult la dezvoltarea asistentei medicale prespitalicesti, cred ca asta ar trebui sa fie dezideratul pentru anii urmatori, alaturi, bineinteles, de investitiile in corpurile de cladire noi, sau in spitale noi, dar sa nu uitam ca oamenii au nevoie de servicii medicale apropiate de ei.

Servicii medicale care sa fie disponibile pe o perioada extinsa a zilei, sau chiar in weekend, si lucram foarte mult pentru acest lucru, deoarece numai in felul acesta putem tine sub control anumite fenomene care apar in sfera sanatatii publice iarna, viroze respiratorii, sau alte tipuri de patologii care cateodata pun probleme in ceea ce priveste sanatatea comunitatilor.”