Ministrul Educatiei transmite un extrem de important mesaj oficial pentru romanii din intreaga tara, iar asta deoarece in centrul sau stau copiii despre care spune ca pot fi mult mai usor ajutati sa-si dezvolte competentele de intelegere, dar si de limbaj, daca li se citeste cu voce tare in primii ani din viata.
Ministrul Educatiei explica mai jos de ce este important sa le citim copiilor inca de la varste fragede, insa mai mult decat atat, vorbeste si despre violenta din scoli, care trebuie oprita, aceasta fiind o campanie nationala pe care autoritatile din Romania o deruleaza in momentul de fata pentru binele copiilor.
“Studiile ne arată că a le citi cu voce tare copiilor, încă din primii ani de viață, este nu doar una dintre modalitățile de dezvoltare a competenței de înțelegere, ci și un demers esențial în dezvoltarea limbajului, implicit a competenței de exprimare. Nevoia de a oferi copiilor cât mai multe contexte pentru a-și dezvolta competența de lectură este unul dintre motivele pentru care ministerul continuă parteneriatul cu Asociația OvidiuRO, găzduind, astăzi, lansarea apelului la o nouă serie de înscrieri în programul 𝐶𝑖𝑡𝑒𝑠̦𝑡𝑒-𝑚𝑖 100 𝑑𝑒 𝑝𝑜𝑣𝑒𝑠̦𝑡𝑖!
Dragi directori și cadre didactice implicate în lucrul cu cei mai mici dintre copiii noștri, vă încurajăm să vă alăturați celor peste 2.800 de unități de învățământ preșcolar care sunt, deja, parte din program! Veți avea oportunitatea să creați un spațiu dedicat cărților în grădinițele dumneavoastră și să inițiați activități de lectură.
Odată cu această lansare, vă informăm că Ministerul Educației va derula, în luna februarie, când sărbătorim și Ziua națională a lecturii, mai multe acțiuni care au scopul de a promova rolul determinant pe care lectura îl are în dezvoltarea copiilor, cu precădere al celor de vârste mici! Împreună, putem susține fiecare copil din România, pentru a garanta dreptul constituțional la educație!
Să-i învățăm pe copii să spună nu violenței! Mai întâi, fiindu-le noi, adulții, model. Apoi, explicându-le de ce să spună nu – vorbindu-le despre drepturile și obligațiile pe care le au, despre consecințele faptelor ilegale, despre efectele pe care violența le are asupra a ceea ce ei sunt si vor fi!
Îmi exprim convingerea că a educa în spiritul armoniei, al solidarității, al toleranței, al nediscriminării și al respectului față de celălalt înseamnă a crea premise pentru siguranță, confort și stare de bine, deopotrivă pentru elevi, cadre didactice și părinți. Purtăm, cu toții, responsabilitatea unei educații în spiritul nonviolenței, iar un mediu școlar sigur înseamnă siguranță și dincolo de el! Cu mulțumiri pentru efortul dumneavoastră din fiecare zi.”