Ministrul Educatiei informeaza in mod oficial atat elevii din toata tara, cat si parintii romani, in legatura cu o decizie de ultima ora care se aplica in toate scolile din Romania, iar asta pentru ca se aloca 103 milioane de euro pentru cresterea capacitatii sistemului de invatamant, dar si a calitatii serviciilor de educatie.
Ministrul Educatiei explica mai jos pentru ce vor putea fi folositi acesti bani de catre scolile din Romania pentru a-i ajuta pe elevi sa beneficieze de o experienta de invatare mult mai buna, totul fiind gandit spre binele elevilor din toata tara, insa desigur ca e nevoie ca scolile sa vrea sa profite de banii oferiti.
“Ministerul Educației a lansat apelul competitiv de proiecte pentru dezvoltarea serviciilor de educație timpurie complementare. Alocăm 103 milioane de euro pentru a crește capacitatea sistemului și a calității serviciilor de educație timpurie, de a îmbunătăți ratele de participare, atât la nivel antepreșcolar, cât și la nivel preșcolar, prin deservirea de până la 20 000 de copii, provenind din grupuri defavorizate.
În cadrul prezentului apel, vor fi prioritizate proiectele care se vor implementa în comunități rurale izolate, defavorizate din punct de vedere economic sau care vizează grupuri vulnerabile de copii. Valoarea maximă a grantului per proiect este de 250.000 de euro (fără TVA), valoare eligibilă PNRR. Fiecare proiect va urmări înființarea de servicii complementare, care să deservească de la minimum 16 copii până la maximum 50 de copii.
Vizăm implicarea tuturor actorilor din comunitate: autorități publice locale; unități de învățământ preuniversitar; organizații neguvernamentale; alți operatori publici/privați care pot face parte din rețeaua de suport profesional. Bugetele proiectelor se vor utiliza pentru: amenajarea spațiilor, achiziționarea de mobilier și echipamente necesare etc.; hrană și materiale didactice pentru copii; informare, consiliere și sprijin pentru părinți.
Solicitanții eligibili din cadrul acestui apel de proiecte vor aplica sub forma unui parteneriat stabilit la nivel local. Acesta va fi alcătuit, în mod obligatoriu, din următoarele părți: o autoritate publică locală și o unitate de învățământ preuniversitar acreditată cu personalitate juridică. Parteneriatul poate conține și alte instituții publice/private, conform art. 31 din HG nr. 1.604/2022, care pot face parte din rețeaua de suport profesional, în funcție de nevoia identificată la nivel local.
De asemenea, pot face parte din cadrul parteneriatului și organizații neguvernamentale care se pot implica în managementul, operarea sau acoperirea totală sau parțială a activităților eligibile, conform cheltuielilor din prezentul ghid. Depunerea proiectelor se realizează exclusiv online, prin platforma electronică dedicată PNRR, cu respectarea perioadei de depunere: 08.02.2023 (ora 09:00) – 07.03.2023 (ora 23:59).”