Ministrul Sanatatii a confirmat un foarte important anunt oficial cu hotararea care va avea un impact mare pentru milioane de romani din intreaga tara, iar asta pentru ca Alexandru Rafila vorbeste despre vizita pe care o face in Spania in cursul acestor zile, si despre intalnirile cu profesionistii din sanatate din aceasta tara.
Ministrul Sanatatii explica mai jos ce fel de intalniri a avut in cursul acestor zile, dar si ce masuri au fost decise pentru urmatoarele luni inclusiv pentru Romania, asta separat de ceea ce se va face doar in baza informatiilor care sunt furnizate de catre profesionistii din sanatate din Spania pentru autoritatile romane.
“M-am bucurat sa fiu aici impreuna cu domnul ambasador, George Gologan, care a facut un program, nu numai foarte dens, dar si extrem de util, iar in cursul zilei am reusit sa ne intalnim cu doamna ministru, omologul din Regatul Spaniei, deasemenea cu presedintele Comisiei de Sanatate a Parlamentului Spaniol.
Subiectele abordate au fost de foarte mare interes, ele sunt practic urmatarea unei vizite facute in luna noiembrie, cand a existat o sedinta comuna a celor doua guverne. Avem oportunitatea unei colaborari in domenii esentiale, ma refer aici la sanatate publica, la digitalizare, la cercetare si dezvoltare in domeniul bolilor transmisibile, si netransmisibile, si in randul resurselor umane.
Am avut o intalnire cu reprezentantii industriei farmaceutice din Regatul Spaniei, si cred ca modelul de buna practica dezvoltat in aceasta tara, care incurajeaza investitiile in domeniul farmaceutic, alaturi de cercetare si dezvoltare, care fac aceasta industrie competitiva, si un mare contribuitor la produsul intern brut al Spaniei, ar trebui sa fie preluate in buna parte si in Romania.
Spania este un model in acest sens, iar problemele cauzate de lipsa unor medicamente pe piata farmaceutica din Spania sunt compensate printr-o astfel de politica, care reprezinta o prioritate pentru Guvernul spaniol. Am avut ocazia de a vizita si o mare intreprindere farmaceutica care face multe produse biologica, iar colaborarea cu fabrici de profil din Romania este posibila, iar deschiderea de care au dat dovada este evidenta.
Ambasada Romaniei a organizat o intalnire cu profesionisti din zona sanatatii, medici, profesori, cercetatori, asistenti medicali, originari din Romania, si care au venit in Spania in ultimii 20 de ani. Aceasta intalnire a fost un bun prilej pentru a schimba opinii legate de modul de functionare a sistemului medical din Romania, din Spania, si ne propunem la sugestia lor sa organizam o intalnire profesionala romano – spaniola, poate in cursul toamnei.”