Ministrul Apararii Emite un IMPORTANT Anunt Oficial pentru Soldatii Armatei Romane si NATO

Ministrul Apararii Emite IMPORTANT Anunt Oficial Soldatii Armatei Romane NATO

Ministrul Apararii a emis in mod oficial un anunt foarte important care vizeaza soldatii Armatei Romane, iar asta pentru ca autoritatie din tara noastra au confirmat faptul ca au intrat in posesia primelor sisteme de aparare antiaeriana PATRIOT, cele folosite de cam toate tarile importante din cadrul NATO.

Ministrul Apararii spune ca aceste sisteme sunt complet interoperabile cu cele folosite in cadrul NATO de catre multe tari din Europa, inclusiv Polonia, sau chiar Ucraina, ele fiind de ultima generatie, cu capacitate extrem de mare de a neutraliza amenintari venite de la rachete balistice tactice, de croaziera, si nu doar atat.

“Prin recepționarea primelor patru sisteme Patriot, România va deține o capabilitate antiaeriană de ultimă generație, complet integrabilă în sistemul NATO. Sistemele PATRIOT, cu posibilități testate în luptă de apărare împotriva rachetelor balistice tactice şi a rachetelor de croazieră, sunt deosebit de importante pentru țara noastră.

Înzestrarea Forţelor Aeriene cu sisteme PATRIOT adaugă o capabilitate de apărare aeriană robustă, credibilă, interoperabilă şi flexibilă, destinată îndeplinirii misiunilor Armatei României. Cele patru sisteme constituie prima etapă a realizării unei capabilități de apărare aeriană cu baza la sol de ultimă generație, cu posibilităţi testate în luptă de apărare împotriva rachetelor balistice tactice şi a rachetelor de croazieră, complet integrabilă în sistemul NATO.

Militarii Regimentului 74 PATRIOT, pe care i-am întâlnit astăzi, se pregătesc constant, atât în Statele Unite ale Americii, cât și în ţară, pe configurația specifică echipamentelor livrate României, concomitent cu parcurgerea etapelor de testare, acceptanță și recepţie a sistemelor.

Al doilea sistem PATRIOT, din totalul de patru câte au fost contractate pentru prima etapă a programului de înzestrare, a fost livrat, conform graficului agreat, în cursul anului 2022 şi a finalizat testarea de acceptanţă şi recepţia în luna decembrie. Livrarea sistemelor al 3-lea şi al 4-lea PATRIOT a început în cursul anului 2022, urmând ca testarea și recepționarea lor să fie finalizate până la sfârșitul lunii aprilie.

Achiziționarea sistemelor PATRIOT a fost stabilită prin Legea nr. 222/2017 pentru realizarea „Capabilității de apărare aeriană cu baza la sol”, aferentă programului de înzestrare esențial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”. Documentul prevede atribuirea contractelor Guvernului Statelor Unite ale Americii pentru achiziționarea a șapte sisteme de rachete sol-aer PATRIOT configurația 3+, din producția curentă (noi), respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanță, muniției necesare, pachetului de suport logistic inițial și a serviciului de instruire, a echipamentelor criptografice și cu regim special.”