Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre un nou ordin care a fost conceput pentru a fi pus in aplicare in Romania in perioada urmatoare, si vorbim despre o serie de masuri foarte importante care au in centru drepturile salariale care au fost stabilite prin hotarari judecatoresti pentru a fi platite angajatilor din sistemul de sanatate.
Ministrul Sanatatii explica in ordinul de mai jos cum ar trebui sa fie calculate sumele care trebuie sa le fie platite angajatilor, si e important de stiut cum se calculeaza aceste sume, pentru ca in final ele sunt platite din bugetul de stat, la care cotizeaza toti romanii cu impozitele pe care le platesc in fiecare luna.
“Prezentul ordin stabilește procedura de efectuare a plății sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din cadrul Ministerului Sănătății – aparat central și din unitățile sanitare finanțate integral de la bugetul de stat, precum și pentru personalul ale cărui drepturi se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, devenite executorii în perioada 1 ianuarie 2023-31 decembrie 2023, astfel.
Ccordarea drepturilor menționate în favoarea personalului din cadrul aparatului central și din cadrul instituțiilor din subordinea Ministerului Sănătății; acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale pentru plata eșalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea unor drepturi salariale personalului din cadrul aparatului central și din cadrul instituțiilor din subordinea Ministerului Sănătății.
Plata sumelor datorate în temeiul titlurilor executorii, prevăzute la art. 1, se realizează eșalonat, în 5 tranșe, potrivit prevederilor art. VI alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Sumele prevăzute la art. 1 lit. a) vor fi achitate de ordonatorii de credite conform eșalonării prevăzute la alin. (1), actualizate, fiecare în parte, cu indicele prețurilor de consum stabilit de Institutul Național de Statistică.
Termenul privind eșalonarea anuală la plată prevăzut la alin. (1) se calculează de la data la care hotărârea judecătorească, prevăzută la art. VI alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 168/2022, devine executorie, iar plata fiecărei tranșe din valoarea titlului executoriu se realizează întrun an bugetar. Actualizarea cu indicele prețurilor de consum stabilit de Institutul Național de Statistică a sumelor reprezentând drepturile de natură salarială datorate în temeiul titlului executoriu se determină după următoarea formulă de calcul:
A = (suma de actualizat x IPC)/100, unde.
A – suma totală necesar a fi achitată, ca urmare a actualizării; suma de actualizat – suma corespunzătoare unei tranșe, prin aplicarea procentului corespunzător anului în care se va efectua plata la valoarea titlului executoriu;
– IPC – indicele prețurilor de consum, astfel cum a fost stabilit de Institutul Național de Statistică, valabil la data la care se efectuează plata sumei, comparativ cu luna în care această sumă trebuia plătită.”