Ministrul Educatiei a facut 2 noi anunturi foarte importante de care sunt vizati toti elevii scolilor din Romania in momentul de fata, iar asta pentru ca vorbim despre ceva ce trebuie sa fie si in atentia parintilor, pentru ca vorbim despre un sistem dezvoltat in Romania care are menirea de a descoperi copiii care sunt la risc de abandon scolar.
Ministrul Educatiei a publicat deasemenea o importanta informare separata care vorbeste despre rezultatele foarte bune pe care Romania le-a inregistrat cand vine vorba despre Sistemul de Informare al Pietei Interne si Calificari Profesionale, iar mai multe detalii despre tot aveti disponibile mai jos acum.
“Ministerul Educației a dezvoltat, în parteneriat cu Banca Mondială, Mecanismul de Avertizare Timpurie în Educație (MATE), menit să identifice, să sprijine și să monitorizeze la nivel individual elevii aflați în risc de abandon școlar. Pentru a ajuta actualii și viitorii utilizatori ai modulului MATE, am organizat, astăzi, un webinar în care au fost prezentate teme esențiale pentru parcurgerea acestei oportunități de formare.
Printre temele abordate de reprezentanți ai Ministerului Educației și experți ai Băncii Mondiale s-au regăsit: prezentarea generală a Mecanismului de Avertizare Timpurie în Educație (MATE); prezentarea conținutului cursului online MATE; prezentarea procedurii de creare a contului de utilizator și de parcurgere a cursului online MATE.
MATE este un sistem instituțional și procedural, care permite Ministerului Educației, inspectoratelor școlare și unităților de învățământ să identifice elevii cu nevoi specifice și să îi ajute la timp, în baza unor semnalele colectate în modul din Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIR). În paralel, unitățile de învățământ și inspectoratele școlare au la dispoziție și platforma de formare online.
Comisia Europeană a publicat, în data de 6 februarie, Tabloul de bord al Pieței Unice – ediția 2023, care pune în evidență toți indicatorii României pentru Sistemul de informare al pieței interne (IMI) și Calificări Profesionale, modul coordonat de către Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED), menținând rezultatele foarte bune obținute în anii precedenți. Din raportul de țară în care sunt prezentate rezultatele indicatorilor de performanță IMI în anii 2021 și 2022, se remarcă.
„Performanța – România a menținut performanța excelentă. Rezultatele pentru toți cei cinci indicatori au fost peste media SEE. Performanța pentru patru indicatori s-a îmbunătățit în continuare comparativ cu anul precedent. Rezultatele pentru patru indicatori au fost în primii zece dintre statele membre în domeniile respective.” Reprezentările grafice prezintă evoluția indicatorilor de performanță IMI din ultimii 3 ani pentru toate modulele IMI, în contextul creșterii volumului de cereri de informații gestionate.”