X

Ministrul Sanatatii Anunta o Ordonanta de URGENTA a Guvernului cu Schimbari Importante

Ministrul Sanatatii anunta o noua ordonanta de urgenta a Guvernului Romaniei cu o serie de schimbari foarte importante care urmeaza sa fie puse in aplicare in tara noastra, iar asta pentru ca vorbim despre concediile si indemnizatiile pentru asigurarile sociale de sanatate care sunt platite de la bugetul de stat.

Ministrul Sanatatii a inclus in Ordonanta de Urgenta a Guvernului, care inca este in proces de transparenta publica, o serie de prevederi pe care le puteti vedea mai jos, astfel ca va puteti face o idee destul de clara cu privire la ceea ce urmeaza sa fie pus in aplicare de catre autoritatile din Romania in curand.

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.074 din 29 noiembrie 2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează. La articolul 3, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins.

(3) Dreptul la concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele prevăzute la art. 1 alin. (2), este condiționat de plata unei contribuții pentru asigurarea pentru concedii și indemnizații în cota de 1%, aplicată asupra venitului lunar înscris în contractul de asigurare, potrivit art. 5 alin. (1), care se face venit la bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

La articolul 5, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

(1) Cota de contribuție prevăzută la art. 3 alin. (3) se datorează și se achită de către persoanele prevăzute la art. 1 alin. (2), pentru un venit stabilit potrivit alin. (1^1). La articolul 5, după alineatul (1) se introduc două noi alineate, alin. (1^1) și (1^2), cu următorul cuprins.

(1^1) Venitul prevăzut la alin. (1), este venitul lunar sau, după caz, media lunară a venitului înscris în declarația fiscală depusă în vederea plății contribuției de asigurări sociale de sănătate, potrivit art. 170 alin. (1), art. 174 alin. (5) și (6) și art. 180 alin. (2) și (3) din Codul fiscal, care nu poate fi mai mic decât valoarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit potrivit legii și nu poate depăși valoarea de 3 ori a acestuia.

(1^2) Metodologia de calcul privind determinarea mediei lunare a venitului înscris în declarația fiscală depusă în vederea plății contribuției de asigurări sociale de sănătate se stabilește prin normele de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență.” La articolul 10, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins: (3) Pentru persoanele prevăzute la art. 1 alin. (2), baza de calcul al indemnizațiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor asigurate, înscrise în contractul de asigurare, din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita a 3 salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată.”

This post was last modified on feb. 10, 2023, 12:44 PM 12:44

Disqus Comments Loading...