X

Ministrul Sanatatii Decide pentru Romani, Masurile IMPORTANTE care se Aplica in Romania

Ministrul Sanatatii a decis pentru milioane de romani din intreaga tara, iar mai jos veti prezentate masurile importante care se vor aplica pentru milioane de persoane din intreaga tara cand vine vorba despre concediile si indemnizatiile pentru asigurarile sociale de sanatate, Guvernul Romaniei urmand a impune aceste modificari.

Ministrul Sanatatii prezinta mai jos care vor fi efectele punerii in aplicare a acestei decizii foarte importante pentru romanii din intreaga tara, iar asta pentru ca masurile vor fi unele care vor avea si un impact bugetar pe masura, asa ca e bine sa stie toti romanii cum vor fi cheltuite sumele de bani care sunt alocate.

“Reglementările preconizate în cuprinsul prezentei ordonanțe au ca finalitate asigurarea unui echilibru între tratamentul aplicat persoanelor asigurate salariate și celor care se asigură opțional, precum și protecția asiguraților prin gestionarea eficientă a bugetului Fondului, prin instituirea de măsuri, ce constau, în principal, în eficientizarea activității de acordare, precum și în responsabilizarea asiguraților beneficiari de certificate de concediu medical.

Astfel, se reglementează în mod nediscriminatoriu faptul că toate persoanele fizice, care nu realizează venituri din salarii, se pot asigura opțional în sistem pe bază de contract pentru a beneficia de concedii și indemnizații, numai în limita sumei cuprinsă în declarația fiscală depusă în vederea plății contribuției de asigurări sociale de sănătate potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Cu modificările și completările ulterioare și aceasta nu poate depăși valoarea de 3 ori a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit potrivit legii. Se reglementează dispoziții tranzitorii care cuprind reglementări referitoare la. Modificarea contractelor de asigurări pentru concedii și indemnizații, încheiate de către persoanele fizice cu casele de asigurări de sănătate, până la data de 1 a lunii următoare celei în care se împlinesc 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I a ordonanței.

Dacă persoanele în cauză doresc prelungirea contractelor în noile condiții, respectiv pentru indemnizații de asigurări sociale care nu pot depăși suma cuprinsă în declarația fiscală depusă în vederea plății contribuției de asigurări sociale de sănătate potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, sau după caz, limita a 3 salarii minime brute pe țară lunar, în caz contrar contractele încetează;

Persoanele care se află în concedii medicale la încetarea contractelor, beneficiază de drepturile reprezentând indemnizații de asigurări sociale de sănătate aferente certificatelor de concediu medical eliberate până la încetarea acestor contracte. Aceste drepturi se acorda până la încetarea situației care a determinat necesitatea eliberării certificatelor medicale.”

This post was last modified on feb. 10, 2023, 8:08 PM 20:08

Disqus Comments Loading...