Ministrul Apararii a facut un anunt foarte important cu privire la Armata Romana, SUA si NATO, iar asta pentru membrul Guvernului Romaniei ii informeaza in mod oficial pe romani in legatura cu o intalnire foarte importanta pe care a avut-o cu un presedintele Comisiei pentru Fortele Armate din cadrul Camerei Reprezentantilor SUA.
Ministrul Apararii explica mai jos pe ce anume s-au axat discutiile, cooperarea dintre Armata Romana si Armata SUA, sau Garda Nationala din diverse state desfasurandu-se de decenii deja, intrarea tarii noastre in NATO intensificand cooperarea, in special in contextul razboiului din Ucraina, care pune presiune si mai mare pe Romania.
“Am analizat, astăzi, împreună cu o delegație a Congresului Statelor Unite ale Americii, condusă de Mike Rogers, președintele Comisiei pentru Forțele Armate din Camera Reprezentanților, situația de securitate în regiunea Mării Negre în contextul războiului Federației Ruse în Ucraina. Am discutat, de asemenea, despre relațiile bilaterale în domeniul apărării, precum și despre activitățile forțelor americane pe teritoriul României.
Marcăm trei decenii de funcționare a „State Partnership Program”, o platformă care a asigurat dezvoltarea progresivă a cooperării dintre militarii români și militarii Gărzii Naționale a statului american Alabama. Apartenența la NATO și UE și aprofundarea continuă a Parteneriatului Strategic cu SUA sunt elementele de bază ale politicii naționale de securitate.
Ne definim ca aliat solid al și participăm în efortul colectiv pentru stabilitatea regională prin consolidarea posturii de descurajare și apărare. Dialogul a vizat analiza situației de securitate în regiunea Mării Negre în contextul războiului Federației Ruse în Ucraina, relațiile bilaterale în domeniul apărării, precum și activitățile forțelor americane pe teritoriul României.
Ministrul Apărării Naționale a subliniat trăinicia relațiilor militare în contextul împlinirii, în 2022, a unui sfert de secol de parteneriat strategic între România și Statele Unite ale Americii. Șeful Apărării a evidențiat importanța prezenței forțelor americane în arhitectura de securitate de pe flancul estic aliat, subliniind contribuția relevantă pe care acestea o aduc posturii NATO de descurajare și apărare, inclusiv în regiunea Mării Negre.
„Începând cu dislocarea structurilor Diviziei 101 Aeropurtate a SUA în țara noastră, programul comun de pregătires-a diversificat substanțial. De asemenea, aliații americani sunt alături de noi în misiuni de transport aerian, de poliție aeriană, de vigilență sporită, cunoaștere situațională, precum și în activități de dezvoltare a unor infrastructuri militare.”, a declarat generalul Daniel Petrescu.”