Ministrul Educatiei explica noile masuri foarte importante pentru scolile din toata Romania, masuri care se vor aplica in urmatoarele luni in unitatile de invatamant din intreaga tara, iar asta pentru ca programul “Saptamana verde” va fi accesibil tuturor elevilor in cadrul orelor obisnuite de curs din clase.
Ministrul Educatiei vorbeste mai jos despre fleul in care se va desfasura, intr-o anumita masura, acest proiect, si cum va fi monitorizata prezenta la orele de curs a elevilor si profesorilor, astfel ca foarte multi oameni vor avea o idee clara, in prealabil, in legatura cu ceea ce se va intampla in cadrul acestui proiect important.
“Directorul unităţii de învăţământ în colaborare cu echipa coordonatoare monitorizează prezenţa antepreșcolarilor, preșcolarilor, elevilor şi a cadrelor didactice la activităţile programului „Săptămâna verde”. Activităţile educative aprobate se înscriu în condica de prezenţă a cadrelor didactice, absenţele antepreșcolarilor/preșcolarilor/elevilor se înscriu în mod corespunzător în catalog.
În săptămâna planificată pentru desfăşurarea programului „Săptămâna verde” inspectoratele şcolare deleagă inspectori școlari/metodiști/membri ai Consiliilor Consultative pentru a monitoriza activităţile organizate de unităţile de învăţământ în cadrul programului „Săptămâna verde”. În cadrul inspecţiilor şcolare se evaluează participarea cadrelor didactice şi a antepreșcolarilor, preșcolarilor, elevilor la programul „Săptămâna verde”, calitatea activităților
derulate şi respectarea prevederilor prezentei metodologii.
Feedback-ul colectat şi reflecţiile/observaţiile sunt valorificate de cadrele didactice pentru a evalua relevanţa şi utilitatea activităţilor de învăţare desfăşurate conform scopului enunţat al programului şi pentru a le transfera pe cele eficiente în activitatea de la clasă. La cel târziu trei săptămâni după încheierea programului „Săptămâna verde”, în fiecare unitate de învăţământ, în cadrul primului consiliu profesoral, se analizează.
Gradul de apreciere al cadrelor didactice privind activităţile realizate şi rezultatele observate; aşteptările, motivaţia şi atitudinile manifestate de către antepreșcolari/preşcolari/elevi, în cadrul acţiunilor/activităţilor realizate; nevoile şi dificultăţile identificate în rândul antepreșcolarilor, preșcolarilor, elevilor şi măsurile de prevenire, sprijin sau remediere necesare pentru buna desfăşurare a activităţii didactice; soluţii de adaptare a activităţilor experimentate în cadrul programului „Săptămâna verde”, pentru a putea fi folosite pe tot parcursul anului şcolar, în cadrul proceselor educaționale organizate pe discipline școlare.
Soluții de îmbunătățire a modului de organizare a programului „Săptămâna verde” în următorul an școlar, identificând acțiuni la nivelul unității de învățământ orientate spre ecologie și protecția mediului, eventual cu relevanță în oferta asociată curriculumului la decizia școlii, cu parteneriate la nivelul comunității locale. La activitatea de analiză/reflecţie din cadrul consiliului profesoral sunt invitați şi reprezentanți ai consiliului elevilor şi ai comitetului de părinți, precum şi ai altor instituţii/organizaţii nonguvernamentale implicate în activitățile din programul „Săptămâna verde”.”