X

Ministrul Educatiei Implementeaza o Premiera IMPORTANTA pentru Scolile si Elevii din Romania

Ministrul Educatiei implementeaza o premiera foarte importanta pentru elevii si scolile din toata Romania in momentul de fata, iar mai jos aveti mai multe detalii despre ceea ce urmeaza sa fie posibil prin constituirea consortiilor scolare, ceva ce era anuntat de catre predecesorul Ligiei Deca, si ceva care este pregatit de adoptare.

Ministrul Educatiei are publicat proiectul unui ordin de ministru in baza caruia urmeaza sa poata fi constituite aceste consortii scolare, el fiind in momentul de fata in proces de dezbatere publica inainte de a fi adoptat in mod oficial, asa ca poate fi modificat, dar mai jos aveti o parte dintre regulile privind constituirea lor.

“Consorțiul este constituit obligatoriu din următoarele tipuri de entități: a. instituții de învățământ superior de stat/particulare acreditate; b. unități de învățământ preuniversitar de stat/particular acreditate; c. unități administrativ–teritoriale (UAT); d. operatori economici.  La tipurile de entități prevăzute la alin. (1) se pot adăuga, după caz, și alți parteneri relevanți pentru formarea în sistem dual și angajare sau inserție pe piața muncii, de la nivel național sau european.

Pentru formarea Consorțiului, autoritățile/instituțiile publice au obligația de a respecta prevederile legale cu privire la procedura de selecție a partenerilor privați, în cazul în care se intenționează aplicarea/implementarea unui proiect finanțat din fonduri europene. Denumirea generică de operatori economici, utilizată în prezenta metodologie, include operatorii economici, instituții de interes public1 , alte organizații, persoane juridice, care au calitatea de angajator relevant în domeniul în care își desfășoară activitatea, în conformitate cu prevederile legale aplicabile.

Sunt asimilate operatorilor economici, în înțelesul prezentei metodologii, și organizațiile care acționează în numele acestora, respectiv, asociații, clustere, consorții de operatori economici, alte structuri asociative cu personalitate juridică ale operatorilor economici. În vederea stabilirii relațiilor parteneriale din cadrul Consorțiului, entitățile constitutive încheie Contract de parteneriat, conform modelului din Anexa 2 care face parte integrantă din prezenta metodologie.

Organizarea și funcționarea Consorțiului este asigurată prin îndeplinirea următoarelor cerințe minime, așa cum sunt acestea stipulate în contractul de parteneriat: Instituția/instituțiile de învățământ superior partenere organizează programe de studii universitare acreditate (niveluri de calificare 6, 7, 8, conform Cadrului Național al Calificărilor). Unitatea/unitățile de învățământ preuniversitar partenere sunt acreditate pentru nivelurile de calificare 3, 4 și/sau 5 din Cadrul Național al Calificărilor și școlarizează pe nivelurile de învățământ/calificările corespunzătoare acreditate.

Operatorii economici fac dovada desfășurării, cel puțin în ultimii 3 ani, de activități economice în domeniul/ domeniile de pregătire în care vor fi școlarizați/ formați elevii/studenții și sprijină pregătirea profesională din cadrul programelor de formare, conform scopului și obiectivelor pentru care Consorțiul este constituit. Unitățile administrativ – teritoriale susțin funcționarea în bune condiții a procesului de educație și formare profesională derulat în unitățile de învățământ din cadrul Consorțiului, în conformitate cu prevederile legale în vigoare aplicabile.”

This post was last modified on feb. 12, 2023, 11:59 AM 11:59

Disqus Comments Loading...