Ministrul Educatiei Anunta 2 Schimbari de ULTIMA ORA in Scoli si o Premiera pentru Elevi

Ministrul Educatiei Anunta 2 Schimbari ULTIMA ORA Scoli Premiera Elevi

Ministrul Educatiei a anuntat 2 schimbari de ultima ora pentru scolile din toata Romania, impreuna cu o premiera pentru elevii din toata tara, iar in prima situatie vorbim despre faptul ca a fost hotarata, prin ordin de ministru inca neadoptat, o modificare pentru anul scolar urmator, ea vizand programa care va fi urmata.

Ministrul Educatiei vorbeste deasemenea mai jos si despre o problema foarte importanta care vizeaza catalogul scolar online, un proiect pilot urmand a permite crearea acestui sistem, accesarea sa urmand a fi posibila de oriunde prin intermediul unei aplicatii web, care desigur ca trebuie sa fie dezvoltata pentru scoli.

“Astăzi, 14 februarie, a fost avizat, în cadrul Comisiei de dialog social, cu acordul tuturor celor prezenți, Proiectul de Ordin al ministrului educației privind structura anului școlar 2023-2024, în forma pusă în dezbatere publică.
Singura modificare vizează desfășurarea Programului național „Școala altfel” și a Programului „Săptămâna Verde”, care se pot derula până pe 26 aprilie 2024.

Ordinul prevede: Durata cursurilor: 36 de săptămâni. Data începerii cursurilor: 11 septembrie 2023. Data încheierii cursurilor: 21 iunie 2024. Săptămâna de vacanță, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 12 februarie – 3 martie 2024. Decizia ca și anul școlar următor să se structureze în intervale de cursuri și intervale de vacanță este fundamentată, pe de o parte, pe importanța asigurării ritmicității în cadrul procesului instructiv-educativ.

Pe de altă parte, pe imposibilitatea unei evaluări relevante a impactului actualei forme de organizare, înainte de încheierea unui an școlar. O evaluare relevantă a impactului organizării anului școlar în intervale de cursuri alternate cu intervale de vacanță se va putea face după încheierea anului școlar 2022-2023. Vom reveni cu ordinul integral, după transmiterea către Monitorul Oficial.

Aplicația de catalog online este accesibilă prin web, independent de dispozitivul utilizat: computer personal portabil, PC, tabletă sau telefon, atât pentru adăugarea înregistrărilor legate de procesul educațional aferent, cât și pentru consultarea notelor, a absențelor și a rapoartelor statistice. Accesul poate fi intermediat prin aplicație mobilă specifică sau interfață locală sigură,
cu respectarea standardelor informatice legate de siguranța și trasabilitatea datelor.

Aplicațiile de sine stătătoare, cu instalare și administrare pe servere fizice, situate în unitatea școlară, sunt utilizate numai în măsura în care acestea sunt considerate cloud-ready și interconectate ulterior prin intermediul unui API sau a unei tehnologii echivalente. În cazul în care aplicația existentă în momentul intrării în vigoare a prezentului ordin nu respectă aceste cerințe, este utilizată, până la finalizarea anului școlar în curs, urmând ca furnizorul să accesibilizeze sau să îmbunătățească aplicația, în sensul prezentelor standarde tehnice minime.”