Ministrul Educatiei Pregateste IMPORTANTE Schimbari de Impact pentru Elevi si Scoli

Ministrul Educatiei Pregateste IMPORTANTE Schimbari Impact Elevi Scoli

Ministrul Educatiei anunta in mod oficial importante schimbari cu impact pentru elevii si scolile din Romania, mai ales ca ele vin pe fondul unor cereri serioase din partea foarte multor romani care se asteptau sa vada mai multa digitalizare in scolile din Romania, cat mai curand, si acest lucru se intampla, in final.

Ministrul Educatiei vorbeste mai jos despre proiectul pilot pentru catalogul electronic, care urmeaza sa ajunga in 740 de scoli din toata tara, iar detaliile pe care le vedem mai jos ne arata cat de complex exte gandit totul, astfel incat sa si functioneze in concordanta cu asteptarile parintilor din toata Romania.

“Digitalizarea are un rol tot mai important în eficientizarea activităților specifice actului educațional. În contextul utilizării catalogului electronic în peste 740 de școli-pilot, este necesară asigurarea unor standarde minime de siguranță și trasabilitate a fluxurilor de date. Ministerul Educației a inițiat prima consultare publică privind standardele tehnice minime necesare pentru utilizarea catalogului electronic în școlile-pilot.

Aplicația dispune, cel puțin, de autentificare cu utilizator și parolă, urmând ca în cel mai scurt timp, cel târziu în anul școlar 2023 – 2024 să dispună, cel puțin, de un mecanism de tipul autentificare în doi factori denumiți 2FA. Începând cu anul școlar 2023-2024, autentificarea de acest tip include cel puțin autentificare de tip utilizator + parolă + SMS sau cod OTP prin intermediul unei aplicații specifice, precum authy, google authenticator, microsoft authenticator sau alte instrumente similare.

Prevederile alin. (2) sunt obligatorii a fi disponibile pentru utilizatorii cu rol de
administrator, cadru didactic, care pot accesa date personale, adăuga sau modifica note/ absențe în aplicație precum și pentru utilizatorii care pot genera rapoarte. Prevederile alin. (2) vor fi disponibile pentru a fi activate și de către orice alt utilizator din administrare profil, inclusiv elevi și părinți.

Aplicațiile web sunt în mod obligatoriu accesibile numai utilizând protocolul de
securitate Secure Sockets Layer, denumit SSL sau Transport Layer Security, denumit TLS. Copiile de siguranță ale înregistrărilor școlare denumite backup se fac automat în momentul salvării acestora în cel puțin 2 surse de baze de date.

Se realizează copii de siguranță în backup incremental, zilnic, din sursa principală a bazei de date cu înregistrări într-o bază de backup, în mod automatizat, independent și configurabil. În fiecare lună se realizează copii de siguranță în backup complet, din sursa principală a bazei de date cu înregistrări, într-o arhivă electronică situată în cloud, pe un alt server sau resursă de salvare electronică situată în afara unității de învățământ.”