Ministrul Educatiei anunta in mod oficial o serie de schimbari majore care sunt facute in scolile din toata Romania in perioada urmatoare, iar asta pentru ca a dezvaluit pentru milioane de elevi un nou proiect de ordin de ministru care propune o serie de schimbari importante pentru statutul elevului in unitatile de invatamant.
Ministrul Educatiei propune o serie de schimbari asteptate de catre foarte multa lume, de foarte multa vreme, iar mai jos aveti unele dintre ele prezentate, insa ordinul de ministru se afla in momentul de fata in procedura de transparenta decizionala, deci e posibil sa fie modificat pana la adoptare.
“Statutul elevului aprobat prin ordinul ministrului educației naționale și cercetării științifice nr. 4742/2016 publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 645 din 23 august 2016, se modifică și se completează, după cum urmează: 1. La articolul 1, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins: ,,(1) Prezentul statut reglementează drepturile şi îndatoririle elevilor, în calitate de beneficiari primari ai educației, înscriși în unităţile de învăţământ de stat, particular și confesional din România.”
2. La articolul 1, după alineatul (5) se introduc două noi alineate, alin. (6) și (7), cu următorul cuprins: ,,(6) Elevii înscriși ca elevi audienți beneficiază de drepturile și îndatoririle prevăzute în prezentul statut.
(7) Antepreşcolarii şi preşcolarii, în calitate de beneficiari primari ai educației, au drepturile și îndatoririle prevăzute în legislația în vigoare și în prezentul statut, fiind reprezentaţi de către părinţi/tutori/susţinători legali.”3. Articolul 2 se modifică și va avea următorul cuprins: ,,Art. 2 Calitatea de elev se dobândeşte odată cu înscrierea în învăţământul primar şi se păstrează pe tot parcursul şcolarităţii, până la încheierea studiilor din învăţământul secundar superior liceal, profesional, respectiv terţiar non-universitar, conform legii.”
4. La articolul 7, literele r) și aa) se modifică și vor avea următorul cuprins: ,,r) dreptul de a primi informaţii cu privire la planificarea materiei pe parcursul
întregului an școlar.” ,,aa) dreptul de a oferi feedback, după parcurgerea primelor două sau trei intervale de cursuri din anul școlar, cadrelor didactice care predau la clasă, prin fişe anonime sau prin intermediul unor chestionare anonime securizate.”
5. La articolul 16, literele e) și f) de la alineatul (4) se modifică și vor avea următorul cuprins: ,,(4) e) preavizul de exmatriculare, în cazul elevilor din învățământul postliceal; (4) f) exmatriculare, în cazul elevilor din învățământul postliceal.” 6. La articolul 16, alineatul (9) se modifică și va avea următorul conținut: ,,(9)Sancţiunile prevăzute la alin. (4), lit. e) și f), nu se pot aplica în învăţământul obligatoriu.””
This post was last modified on feb. 16, 2023, 7:37 PM 19:37