Ministrul Sanatatii anunta printr-o noua Hotarare de Guvern o serie de foarte importante masuri care au fost decise in ideea de a preveni, diagnostica, sau trata bolile care sunt asociate asistentei medicale oferite in unitatile medicale, sau centrele rezidentiale pentru persoane aflate in dificultate.
Ministrul Sanatatii vorbeste in Hotararea de Guvern ce fel de pasi sunt facute de catre autoritati pentru a reduce numarul romanilor care sunt afectati de catre aceste probleme foarte serioase, dar care ajung totusi sa aiba nevoie de asistenta in asemenea institutii, ei urmand a beneficia de tratament mult mai bun, teoretic.
“Se aprobă normele metodologice de aplicare a Legii nr. 3/2021 privind prevenirea, diagnosticarea şi tratamentul infecţiilor asociate asistenţei medicale din unităţile medicale şi din centrele rezidenţiale pentru persoanele adulte aflate în dificultate din România, denumită în continuare lege, prevăzute în Anexa care face parte din prezenta hotărâre.
În înţelesul prezentei hotărâri, termenul de unitate medicală reprezintă orice instituție în care se acordă asistență medicală în regim de spitalizare continuă, de zi sau ambulatoriu. Fondurile necesare pentru asigurarea finanțării activităților de prevenire, diagnostic, monitorizare, raportare și tratament corespunzător al cazurilor de infecţii asociate asistenţei medicale se asigură după cum urmează.
Prin bugetele unităților medicale și a centrelor rezidențiale publice, din fondurile alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, FNUASS și respectiv bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. Prin bugetele unităților sanitare și a centrelor rezidențiale private. Normele metodologice se aplică tuturor unităților medicale și centrelor rezidențiale pentru persoanele adulte aflate în dificultate, publice și private.
În toate unitățile medicale cu paturi se constituie Comitetul de prevenire a infecțiilor asociate asistenței medicale și monitorizare a consumului de antibiotice, din care fac parte: șeful SPIAAM, medicul responsabil de politica de utilizare a antibioticelor, directorul medical, directorul de îngrijiri, farmacistul, microbiologul/medicul de laborator din laboratorul propriu sau desemnat de laboratorul cu care unitatea are contract, toți șefii de secție.
Comitetul este condus de directorul medical și are obligația de a se întruni cel puțin trimestrial, sau la nevoie, pentru analizarea situației și elaborarea de propuneri către Comitetul director. Centrele rezidențiale pentru persoanele adulte aflate în dificultate au obligația de a asigura organizarea activității de prevenire și limitare a IAAM prin personal propriu, cu încadrarea unui medic cu cel puțin 0,5 normă din specialitatea epidemiologie, microbiologie, boli infecțioase.”
This post was last modified on feb. 17, 2023, 8:58 PM 20:58