Ministrul Educatiei Anunta Oficial o Hotarare de Guvern de ULTIMA ORA pentru Elevii Romani

Ministrul Educatiei Anunta Oficial Hotarare Guvern ULTIMA ORA Elevii Romani

Ministrul Educatiei a publicat in mod oficial informatii de ultima ora cu privire la o noua Hotarare de Guvern care va avea un impact important pentru elevii din intreaga tara, iar asta pentru ca vorbeste mai jos despre schimbari pentru programul de finantare a achizitiei de calculatoare pentru elevi din intreaga tara.

Ministrul Educatiei continua prgramul din anii anteriori, un program multumita caruia multi elevi au reusit sa isi cumpere calculatoare cu banii guvernamentali, si multumita noilor sume care urmeaza sa fie alocate, mai multi elevi vor beneficia de sustinere pentru a-si achizitiona calculatoare in anul 2023.

“Având în vedere prevederile art. 2, la Legea nr. 269/2004, se propune ca beneficiarii să fie persoane care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: a) sunt elevi/studenți în învățământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani; b) au un venit brut pe membru de familie mai mic sau egal cu 500 lei.

Astfel, luând în considerare evoluția indicelui prețului de consum comunicat de Institutul Național de Statistică în perioada 2022-decembrie – 2004-iunie, respectiv IPC=239,41 s-a propus un plafon de 500 lei. Prin prezentul act normativ se propune următoarea configurație minimă recomandată a calculatoarelor pentru achiziționarea cărora se acordă ajutor financiar potrivit Legii nr. 269/2004, cu modificările și completările ulterioare.

Pentru desktop – procesor cu frecvență nominală minimum 3.0 GHz; HDD minimum 500 GB sau SSD minim 240 GB; RAM tip DDR3 sau DDR4 minimum 8 GB; monitor LCD sau LED cu diagonală minimum 18.5“ și rezoluție minimum 1920 x 1080; tastatură, mouse optic; cameră WEB.

Pentru laptop sau notebook, ultrabook sau dispozitive echivalente – procesor cu minimum 2 nuclee; RAM tip DDR3 sau DDR4 minimum 8 GB; HDD minimum 500 GB sau SSD minimum 240GB; diagonală minimum 14“; rezoluție minimum 1.366 x 768; cameră WEB. Având în vedere prevederile art. 18 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1294/2004 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Legii nr. 269/2004 privind acordarea unui ajutor financiar în vederea achiziţionării de calculatoare, cu modificările şi completările ulterioare, care precizează că „Fiecare bon valoric este identificat unic la nivel naţional prin serie şi număr.

Bonurile valorice sunt valabile numai pentru anul calendaristic în care au fost elaborate”, în anul 2023 se impune modificarea modelului bonului valoric pentru acordarea unui ajutor financiar în vederea achiziţionării de calculatoare, astfel încât bonurile valorice emise în anul 2022 și anulate să nu fie folosite în anul curent.”