Ministrul Sanatatii ii anunta in mod oficial pe romanii din intreaga tara despre un ordin foarte important care a fost semnat, si adoptat deja, iar prin intermediul sau Guvernul Romaniei impune modificari pentru monitorizarea, tratamentul si ingrijirea pacientilor critici din setiile ATI de adulti, sau copii.
Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre toate modificarile foarte importante care se fac pentru ca adultii, sau copiii, sa beneficieze de cea mai buna ingrijire posibila in momentul de fata, ceva ce poate fi extrem de important, si le poate salva viata, masurile fiind unele serioase pentru multa lume.
“Ordinul ministrului sănătății nr. 5/2020 privind aprobarea modului de administrare, finanțare și implementare a acțiunilor prioritare pentru monitorizarea, tratamentul și îngrijirea pacienților critici din secțiile ATI adulți/copii și terapie intensivă nou-născuți, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 15 din 10 ianuarie 2020, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează.
La articolul 20, punctul 12 se modifică și va avea următorul cuprins: 12. contractarea serviciilor de service și mentenanță preventivă pentru aparatura și echipamentele medicale din dotarea secțiilor ATI, precum și achiziționarea de kituri și piese de schimb. Contractele de service pot fi «Service cu piese de schimb incluse cu reînnoire anuală» sau contracte de service tip «Service la cerere cu sau fără piese de schimb incluse», după cum urmează.
12.1. obligativitatea prestatorilor de servicii de a prezenta: a) autorizație de la producător pentru efectuarea serviciilor de service și mentenanță (în cazul în care agentul economic este altul decât producătorul echipamentului medical);
b) echipa de service (inginerii de service) să dețină certificat/diplomă/aviz autorizat de producător pentru efectuarea serviciilor de service și mentenanță pentru echipamentul respectiv.
Agentul comercial să dispună și să prezinte infrastructura necesară pentru efectuarea serviciilor de service și mentenanță pentru echipamentele vizate (echipamente de diagnoză, calibrare, revizie etc.); 12.2. echipamentele eligibile pentru această categorie: a) aparate de anestezie cu monitor inclus; b) ventilatoare mecanice (inclusiv ventilatoare de transport, ventilatoare noninvazive); c) monitoare funcții vitale (inclusiv monitoare de transport, stații centrale de monitorizare); d) sisteme extracorporeale (CRRT, ECMO etc.).
Echipamente din sfera «Laborator medical» (de exemplu, echipamente Point of Care, RT-PCR, extractoare etc.); f) echipamente din sfera «Radiologie și imagistică medicală» (de exemplu, RX mobil, ecografe etc.); g) echipamente din sfera «Neonatologie» (de exemplu, incubatoare, ventilatoare mecanice tip «neonatologie» etc.); h) sisteme automate de administrare tratament (seringă automată, infuzomat, pompă peristaltică, pompă de nutriție etc.); i) sisteme pentru intubație dificilă (videolaringoscop, fibrobronhoscop etc.); j) alte echipamente din sfera «Anestezie și Terapie Intensivă» (sisteme de prevenție TVP, sisteme de încălzire pacient cu flux de aer, defibrilator, EKG, paturi TI, etc.).”