E.ON Romania, cu milioane de clienti in toata tara care sunt conectati la serviciile sale prin care furnizeaza electricitate si gaze naturale, a publicat o informare foarte importanta cu explicatii despre care trebuie sa stie foarte multi dintre oameni acum, iar asta pentru ca se aduce in discutie o problema serioasa.
E.ON Romania explica mai jos de unde provine energia pe care o furnizeaza clientilor din Romania, compania afirmand ca 90% din aceasta provine din productia interna, in timp ce 10% este acoperita de import, iar achizitiile se fac prin transforme de tranzactionare, unde desigur ca preturile pentru electricitate si gaze naturale variaza.
Dupa cum puteti vedea si in explicatiile de mai jos ale celor de la E.ON, ele fiind detaliate mai mult pe website-ul companiei, in cazul gazelor naturale, producatorii interne acopera cea mai mare parte a consumului, insa se fac si achizitii de pe pietele externe in decursul anului, iar asta petnru ca e nevoie si de completarea stocurilor.
E.ON explica pe website-ul sau in detaliu cum se intampla achizitiile de energie pentru a acoperi toata cererea care exista pe pietele din Romania, iar asta pentru ca asa se explica si de ce fluctueaza preturile pe care le au de platit romanii, chiar daca in final asta nu va duce si la facturi mai mici pentru oamenii din toata tara.
Energia provine din producție internă, în proporţie de 90%, diferenţa de 10% fiind acoperită din import. Ca în orice proces unde cererea se întâlneşte cu oferta, producătorii și traderii lansează oferte de vânzare, iar furnizorii oferte de cumpărare pe pieţele centralizate, de exemplu Bursa Română de Mărfuri pentru gaze naturale şi OPCOM pentru energie electrică.
Trebuie spus faptul că, pentru gazele naturale livrate populației, la ora actuală, furnizorii au alocate cantități de la producătorii interni prin care se acoperă cea mai mare parte a consumului. Achizițiile de energie se fac de către furnizor pe tot parcursul anului în funcție de cantităţile de care acesta are nevoie pentru clienții lui, dar şi de cele disponibile pe piață (din producție internă și/sau import) și de costurile acestora, la un moment dat.