Ministrul Educatiei face 2 anunturi foarte importante care vizeaza elevii si scolile din toata Romania, iar asta pentru ca vrea sa aduca in atentia oamenilor ceva despre care ei trebuie sa stie in momentul de fata, mai exact in primul rand vorbeste despre o intalnire a Consiliilor Judetene din Romania, care a implicat mai multi membri din Guvern.
Ministrul Educatiei vorbeste mai jos despre ce a presupus aceasta intalnire, dar si despre Ziua Nationala Brancusi, sarbatorita astazi in Romania, una foarte importanta pentru tara noastra, recunoscuta la nivel international multumita artistului atat de apreciat in multe zone de pe glob in acest moment.
“Am participat, astăzi, la Adunarea Generală a Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, organizată în Sibiu. Evenimentul, la care a fost prezent și domnul prim-ministru Nicolae Ciucă, a reunit reprezentanți ai Guvernului, ai autorităților naționale și locale. A fost un bun prilej pentru a avea consultări cu partenerii noștri din teritoriu și de a împărtăși exemple de bune practici implementate pentru bunăstarea comunităților.
În cadrul intervenției susținute la Adunarea Generală, am punctat următoarele: Ministerul Educației a alocat sau este în curs de a aloca 3,6 miliarde de euro prin reformele și investițiile prevăzute în PNRR, Componenta 15 – Educație. Sunt bani care vor schimba școlile, grădinițele, palatele și cluburile copiilor din România. Investițiile ne vor ajuta să oferim un proces educațional care să răspundă dorințelor elevilor, studenților sau părinților.
Noile legi ale educației vor consfinți implicarea autorităților publice locale în asigurarea unui act educațional de calitate și sustenabil, prin programele incluse în noile legi ale educației. Acestea vor fi implicate suplimentar în guvernanța învățământului preuniversitar. Ministerul va lucra, în cadrul unui grup de lucru inter-ministerial, din care face parte și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, pentru a stabili concret câte clădiri cu destinația unități de învățământ sau instituții de învățământ sunt deja incluse într-un program de consolidare și câte vor fi cuprinse, în viitor, într-un astfel de proces.
Ziua Națională Brâncuși, sărbătorită pe 19 februarie, și care coincide cu ziua nașterii celui care este supranumit „sculptor de suflete”, ar putea fi asociată cu ziua eleganței – un amestec între simplitatea artei populare românești și rafinamentul avangardei pariziene.
Puțini sunt aceia care să nu fi vizitat ansamblul de sculpturi creat de Constantin Brâncuși în memoria celor care au luptat de-a lungul râului Jiu în Primul Război Mondial și pe care l-a numit, simbolic, „Calea Sufletelor Eroilor”: Coloana fără Sfârșit (Coloana Infinitului), Poarta Sărutului și Masa Tăcerii. Puțini sunt aceia care să nu cunoască însemnătatea operelor pe care Brâncuși le-a lăsat moștenire nu doar României, ci lumii întregi.”