Ministrul Educatiei anunta importante noi masuri pentru elevii din scolile din toata Romania, masuri despre care trebuie sa stie o buna parte dintre cei care urmeaza cursurile unitatilor de invatamant, iar asta pentru ca vorbim despre decizia de a se investi in mobilitate verde pentru mai multe regiuni din toata tara.
Ministrul Educatiei vorbeste mai jos despre unele dintre motivele din cauza carora este necesara realizarea unor investitii de 200 de milioane de euro pentru achizitia de microbuze electrice pentru scolile din diverse regiuni din Romania, iar asta pentru ca ele pot contribui serios la reducerea poluarii, si a costurilor de transport.
“Probabilitatea ca profesorii să facă naveta este mult mai mare în zonele rurale decât în cele urbane. Școlile urbane însă înscriu mai mulți elevi care, în medie, fac navete mai lungi către și dinspre școală, atât în ceea ce privește durata, cât și distanța. Tocmai de aceea transportul elevilor este și el important atunci când se iau decizii privind investițiile în infrastructura de educație.
Preșcolarii și elevii din zonele rurale și periurbane sunt nevoiți să străbată, pe jos, sau cu mijloace de transport improprii transportului de persoane distanțe mari de la localitatea de domiciliu la școală și retur. Particularităţile mediului din care provin elevii, situaţia socială şi financiară a părinţilor acestora, precum şi condițiile geografice și infrastructura existentă pe raza administrativ-teritorială a localității de domiciliu, îngreunează asigurarea unui act educațional adecvat conform standardelor de calitate stabilite de prevederile Legii educaţiei naţionale, contribuind la creșterea abandonului şcolar.
Asigurarea unui transport sigur reprezintă o prioritate a Ministerului Educației, astfel încât toți elevii să beneficieze de un acces facil către o educație de calitate. Astfel, în materie de orientare de politică publică, Ministerul Educației urmărește asigurarea accesului la educație a preșcolarilor și a școlarilor din zone izolate, respectiv din zone cu acces redus sau din zone cu nevoi deosebit de stringente.
Deși, de-a lungul timpului numărul microbuzelor școlare a crescut, în continuare există o deficiență de mijloace de transport pentru aproximativ 70.000 de elevi. Necesitatea achiziționării de microbuze școlare este justificată și de uzura ridicată a microbuzelor școlare aflate în funcțiune, prin faptul că, cea mai recentă achiziție centralizată de microbuze școlare a fost realizată în anul 2012, acestea ajungând la capătul duratei de funcționare.
Astfel, Ministerul Educației are în vedere achiziționarea, la nivel de sistem, a 3200 de microbuze electrice. Suma totală generală disponibilă pentru achiziția de microbuze verzi, în cadrul I10. Dezvoltarea rețelei de școli verzi și achiziționarea de microbuze verzi, este în valoare de 200 milioane Euro, fără TVA.”