Ministrul Educatiei aduce in atentia a milioane de elevi, parinti si profesori o serie de masuri de ultima ora extrem de importante pentru scolile din toata Romania, iar asta pentru ca vorbeste despre ceea ce urmeaza sa fie facut din punct de vedere al salarizarii profesorilor, si sustinerea multora dintre ei.
Ministrul Educatiei vorbste deasemenea si despre cladirile care au risc seismic ridicat, catalogarea acestora fiind facuta la finalul anului trecut, astfel ca lista se bazeaza pe datele de atunci, dinaintea cutremurelor recente care au avut loc in Gorj, dar ele se afla in administrarea administratiilor publice locale.
“Intelegerea in coalitie este ca tot ceea ce tine de grila de salarizare va fi prevazut in legea speciala, insa ca principiu noi plecam de la ideea unei salarizari mult mai buna in acord cu rolul pe care profesorii, educatorii si invatatorii il au in ansamblul social. In ceea ce priveste profesorii din zonele dezavantajate, ne propunem pe de o parte sa avem un coeficient suplimentar de finantare al acelor scoli.
In plus avem o serie de beneficii care vizeaza prime de instalare, sau posibilitatea de acrestere a salariului pentru cei care merg in comunitatile unde intr-adevar este mai greu din punct de vedere al inegalitatilor de achizitie intre copii, din punct de vedere al distantelor fata de centrele mari. Ne propunem chiar si identificarea unor zone prioritare de investitie in educatie.
Avem o astfel de formulare, in asa fel incat sa putem directiona finantarea necesara acolo unde este nevoie de ea. Ne dorim ca profesorii care merg in zonele dezavantajate sa aiba sprijin suplimentar, iar atunci cand vom face public pachetul legislativ, veti vedea si detaliile. Am avut doua discutii saptamana trecuta atat pe legea invatamantului preuniversitar, cat si pe a celui superior.
Am primit multe pagini de comentarii, am avut si discutii bilaterale cu reprezentantii partidelor desemnati special in acest scop. Imi doresc ca dupa intalnirea din coalitie din aceasta saptamana, sa putem face public un calendar care vizeaza toate etapele urmatoare. Cladirile cu destinatie scoala, sunt in proprietatea, sau administrarea administratiilor publice locale.
Ceea ce ministerul detine este informatia pe care directorii o introduc in sistemul informatic integrat, si anume daca acea cladire a fost expertizata din punct de vedere seismic, daca ea se incadreaza in riscul seismic 1, 2, 3, 4, etc. Ultima astfel de raportare a fost facuta in septembrie 2022, de acolo vine cifra de 118 de cladiri cu destinatie scolara care sunt in situatia de risc seismic 1.”
This post was last modified on feb. 21, 2023, 9:11 PM 21:11