X

Ministrul Educatiei Aplica Noi Masuri de ULTIMA ORA pentru SCHIMBARI in Scoli dedicate Elevilor

Ministrul Educatiei anunta punerea in aplicare a unor masuri de ultima ora pentru a se implementa schimbari foarte importante in scolile din Romania, ele fiind dedicate elevilor care urmeaza cursurile unitatilor de invatamant, iar prima are legatura cu un webinar pentru a ajuta scolile sa faca proiecte pentru bani din PNRR pentru modernizare.

Ministrul Educatiei vorbeste deasemenea mai jos si despre participarea la un eveniment care a prezentat o analiza a masurilor loate pentru sustinerea ucrainienilor afectati de razboiul inceput de catre Rusia, iar mai jos puteti vedea ceea ce a spus Ligia Deca pe marginea acestui subiect pentru romanii din tara.

“Ministerul Educației a organizat astăzi, 22 februarie, un webinar cu scop informativ privind apelul competitiv de proiecte pentru dezvoltarea serviciilor de educație timpurie complementar, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta C15 Educație. Alocăm 103 milioane de euro pentru a finanța primele 412 servicii complementare dedicate copiilor de până la 6 ani: grădinițe comunitare, grupuri de joacă/ludoteci, maximum 250.000 de euro/proiect.

În cadrul webinarului au fost discutate aspecte privind depunerea cererilor de finanțare dedicate acestui apel și tipurile de activități eligibile, fiind prevăzută, de asemenea, o sesiune de întrebări și răspunsuri în vederea soluționării eventualelor dificultăți întâmpinate de solicitanți. Vom organiza și săptămâna viitoare un webinar de diseminare pentru acest apel de proiecte. Am participat, astăzi, la evenimentul World Vision, „Cronologia unui an de conflict în Ucraina”.

Țara noastră a dat dovadă de o mobilizare extraordinară, fiind alături de cetățenii ucraineni. Aceștia au găsit sprijin și refugiu în România, aici simțindu-se în siguranță. Au fost adoptate numeroase măsuri legislative, menite să le asigure respectarea drepturilor fundamentale. Totodată, nu putem să nu menționăm numărul însemnat de copii care suferă, în continuare, din cauza acestui război. Conflictul armat le-a schimbat întregul univers – emoțional, social, educațional.

În prezent, la nivel național, conform raportărilor primite de la inspectoratele școlare județene/al Municipiului București, sunt repartizați cu statut de audienți, în unități de învățământ preuniversitar, 3.781 de minori (1.328 de nivel preșcolar și 2.453 de elevi). Alți 976 de copii au fost deja înmatriculați cu statut de elevi. Ministerul Educației a contribuit, de asemenea, la înființarea huburilor educaționale, unde sunt organizate activități didactice în limba ucraineană. Peste 2.800 de copii urmează cursuri în 27 de astfel de huburi.

Îmi exprim aprecierea față de toți oamenii care au făcut ca minorii provenind din zona conflictului armat din Ucraina să simtă, în România, confortul unui loc sigur, în care să se simtă protejați. Mulțumesc cadrelor didactice din școlile care au integrat copii ucraineni, directorilor care au facilitat deschiderea huburilor educaționale prin disponibilitatea de a oferi spații pentru desfășurarea activităților și autorităților locale pentru sprijin.”

This post was last modified on feb. 22, 2023, 7:24 PM 19:24

Disqus Comments Loading...