X

Ministrul Educatiei Anunta o Noua Ordonanta de URGENTA, ce Modificari Aduce in Scoli pentru Elevi

Ministrul Educatiei anunta o noua ordonanta de urgenta care aduce modificari pentru elevii din scolile din toata Romania, iar asta in conditiile in care vorbim despre masuri foarte importante, ea vizand atat Legea Educatiei Nationale, cat si o alta Ordonanta de Urgenta pentru asigurarea calitatii in educatie in Romania.

Ministrul Educatiei explica mai jos care vor fi schimbarile importante aduse in scolile din toata Romania de catre aceste modificari pe care autoritatile intentioneaza sa le faca, iar asta pentru ca din moment ce s-a ales aceasta metoda de a se modifica totul, e clar ca situatia in sine este una serioasa.

“Proiectul propus acoperă vidul legislativ în ceea ce privește aplicarea recomandărilor europene și măsurilor asumate de România la nivel național și internațional în ceea ce privește politicile educaționale în domeniul mobilității academice și participarea tinerilor români la programe de studiu complete.

Modificarea prevederilor art. 205 alin.(10) din Legea 1/2011 cu modificările și completările ulterioare, dă posibilitatea Ministerului Educaţiei să acorde anual burse pentru stagii de studii universitare şi postuniversitare, stagii universitare complete de masterat și de doctorat, pentru stagii postdoctorale și de cercetare în străinătate, din fonduri constituite în acest scop. Aceste burse se obţin prin concurs organizat la nivel naţional.

Numărul, domeniile, condițiile de finanțare și procedura de acordare a burselor se stabilesc prin Ordin al ministrului educației. Prin derogare de la prevederile mai sus menționate, bursele în curs de desfășurare la data intrării în vigoare a prezentei Ordonanțe de urgență, se finalizează cu aplicarea prevederilor legale de la data acordării acestora.

Prin modificarea propusă la literele b) și d), alineatul (3) al articolul 361 din Legea nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare, se prorogă termenul de aplicare a prevederilor art. 74 alin. (5) din Legea 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, astfel încât, evaluarea naţională organizată la finalul clasei a VIII-a, cât și admiterea la liceu începând generația de elevi care încep clasa a V-a în anul școlar 2023 – 2024, să se desfăşoare în conformitate cu prevederile art. 361 alin.(3) lit. b) și d) din Legea 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.

Prin derogare de la prevederile art. 19 alin.(7) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.75/2005 privind asigurarea calității în educație, aprobată cu modificări prin Legea nr. 87/2006, cu modificările și completările
ulterioare, mandatele aflate în curs de exercitare ale membrilor Consiliului Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior se prelungesc până la data de 31 decembrie 2023.”

This post was last modified on feb. 26, 2023, 7:27 PM 19:27

Disqus Comments Loading...