Ministrul Educatiei anunta parintii si elevii din toata Romania despre importantele masuri care sunt luate pentru scolile din toata Romania in momentul de fata, iar mai jos puteti vedea mesajul Ligiei Deca referitor la cladirile unitatilor de invatamant care pot intra intr-o anumita clasa de risc seismic.
Ministrul Educatiei vorbeste si despre situatia actuala a sistemului de invatamant care necesita adoptarea unei ordonante de urgenta pentru prorogarea unor termene legate de legislatia educatiei din Romania si nivelul sau de calitate, asa cum v-am vorbit si intr-un articol anterior.
“Am transparentizat complet situația privind încadrarea în clase de risc seismic a clădirilor aparținând instituțiilor și unităților de învățământ preuniversitar din România! Contăm pe sprijinul autorităților publice locale să ofere unităților de învățământ (acolo unde există) toate actele oficiale care arată alte informații decât cele existente în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR).
Vom depune toate eforturile, în limita atribuțiilor legale, alături de colegii din Guvern, astfel încât să sprijinim procesul de punere în siguranță a clădirilor educaționale. Cadrul legislativ fundamental referitor la acordarea burselor în străinătate pentru stagii de studii universitare de masterat, de doctorat, pentru stagii postdoctorale și de cercetare este reprezentat de art. 205, alin. (10)-(11) din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.
Dat fiind că România și-a exprimat disponibilitatea de a se implica în procesul decizional și academic, participând ca stat membru în Consiliile de Administrație ale unor instituții internaționale de prestigiu și că pentru acest statut, țara noastră plătește deja contribuții anuale, stabilite prin H.G. nr. 990/2013 pentru Florența și prin Legea nr. 92/2002, cu modificările ulterioare pentru Colegiul Europei, considerăm oportună reglementarea cadrului legal prin care să poată fi susținuți la astfel de programe de studii și studenții români.
Această situație este cauzată de numărul redus al tinerilor români care efectuează studii sau cercetări în cadrul universităților și colegiilor de renume, principala cauză a desistării fiind lipsa resurselor financiare. Luând în considerare faptul că pregătirea universitară este esențială pentru implicarea României în contextul geopolitic și economico-social actual și de perspectivă, iar participarea României în Consiliile de Administrație ale unor prestigioase instituții europene poate fi reevaluată în cazul în care acordarea de burse
naționale nu este posibilă.
Știind că, reglementarea mobilității universitare facilitează cooperarea internațională și învățarea interculturală prin programe de studiu mai eficiente pentru educație, iar țara noastră este printre puținele state care nu alocă burse guvernamentale care să faciliteze participarea românilor la programele de studiu complete.”
This post was last modified on feb. 27, 2023, 1:40 PM 13:40