Ministrul Educatiei a facut anuntul oficial extrem de important cu decizia luata in legatuar cu noile legi ale educatiei, iar asta pentru ca autoritatile de la Bucuresti au hotarat sa faca publice proiectele acestor legi care urmeaza sa fie votate de catre Parlamentul Romaniei pentru a fi adoptate in toate scolile din Romania.
Ministrul Educatiei a publicat, practic, varianta pentru care ar trebui sa mai fie facute putine modificari inainte de a se merge la votul Parlamentului Romaniei, si mai apoi la adoptare, pentru ca, in mod teoretic, coalitia de guvernare a ajuns deja la un acord in ceea ce priveste forma finala a legilor educatiei.
“Ministerul Educației a publicat proiectele de legi ale educației – „România Educată” (Legea Învățământului Preuniversitar și Legea Învățământului Superior). Le mulțumim tuturor partenerilor de dialog ai Ministerului Educației, precum și tuturor celor care au contribuit la elaborarea acestui pachet de legi, menit să reformeze sistemul de învățământ din România.
Menționăm că, înainte de etapa avizărilor interinstituționale, Ministerul Educației rămâne deschis la orice observație, propunere sau contribuție, cu precizarea importantă că nu este vorba de o nouă dezbatere publică propriu-zisă în sensul prevederilor legale care reglementează procedurile de adoptare a actelor normative, întrucât această procedură deja s-a derulat în perioada iulie – august 2022.
Ministerul Educației va rămâne permanent deschis analizei opiniilor și propunerilor pe care le va primi, inclusiv pe parcursul procesului de avizare interministerială și dezbatere parlamentară. Prezenta lege asigură cadrul pentru exercitarea sub autoritatea statului român a dreptului fundamental la învățătură pentru antepreșcolari/preșcolari și elevi, reglementează sistemul de educație preuniversitar și statutul personalului didactic de predare, didactic auxiliar şi de conducere din întregul sistem de învăţământ de stat şi particular, personalului didactic care îndeplineşte funcţii de îndrumare şi control, precum şi celorlalte categorii de personal didactic.
Conținutul Raportului „România Educată” (Raportul) stă la baza prezentei legi, măsurile de reformă cuprinse în acesta fiind rezultatul celei mai ample consultări naționale din zona educației de până acum. De asemenea, prezentul proiect de lege este conceptualizat astfel încât România să aibă un
cadru legal care să susțină procesul de aderare al României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), fiind fundamentat pe cinci principii de bază:
Asigurarea calității și eficacității programelor de educație și formare și îmbunătățirea calității rezultatelor învățării. Promovarea egalității în ceea ce privește oportunitățile educaționale, asigurând accesul și succesul la educație de calitate pentru toți. Colectarea datelor și utilizarea informațiilor pentru a ghida dezvoltarea competențelor. Utilizarea instrumentelor de finanțare și a stimulentelor pentru a orienta și încuraja investițiile în dezvoltarea competențelor.”
This post was last modified on feb. 27, 2023, 7:22 PM 19:22