Ministrul Sanatatii Anunta Romanii despre Hotararile IMPORTANTE Luate in mod Oficial

Ministrul Sanatatii Anunta Romanii Hotararile IMPORTANTE Luate mod Oficial

Ministrul Sanatatii anunta in mod oficial romanii din toata tara despre hotararile foarte importante care au fost luate pentru a produce schimbarile necesare pentru ca in Romania sa poata fi diagnosticate si tratate mai usor bolile genomice rare, existand o tot mai mare necesitate pentru acest lucru.

Ministrul Sanatatii explica mai jos care au fost primele masuri de acest gen luate in mod oficial in tara noastra, si cum se poate face diagnosticul si tratamentul acestor boli in momentul de fata, iar asta pentru caincep sa fie puse in aplicare planuri pentru crearea unor noi centre de excelenta, cercetare si dezvoltare.

“Noi raspundem unei nevoi a pacientilor din Romania, si prilejul pe care ni-l ofera cele doua evenimente, atat la nivel global, ne aduce din nou in atentie problematica bolilor rare, care sunt atat de frecvente, daca ne gandim la impactul lor asupra populatiei, si la faptul ca circa 5% din populatia lumii, si cu siguranta 5% din populatia Romaniei este afectata, fie ca stie, fie ca inca nu stie de aceasta patologie.

Cel de-al doilea eveniment, cel de lansare a Institutului de Cercetare si Dezvoltare in genomica, de catre Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila, cred ca avem toate ingredientele sa facem pasi concreti in domeniul diagnosticului, fie al bolilor rare, fie al cancerelor, sa putem sa fructificam deschiderea care exista acum la minister privind dezvoltarea studiilor clinice.

Studiile clinice, dincolo de aportul la dezvoltarea de noi produse, asigura si accesul pacientilor la tratamente inovative intr-o perioada cand acestea sunt in faza aceasta de studii clinice. Am un exemplu concret, il am langa mine pe domnul profesor Adrian Streinu-Cercel, si ne gandim cate persoane au fost vindecate de hepatita C pentru ca au fost incluse la Institutul Matei Bals in studii clinice, si au beneficiat de tratament in primele faze.

Dezvoltarea unei astfel de structuri de excelenta la Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila, alaturi de alte centre de excelenta care exista deja in Romania, si as vrea sa mentionez acordul pe care profesorul Mihai Ioana, care a contribuit pentru a include Romania pe harta genomicii din Uniunea Europeana prin faptul ca avem deja astfel de centre de excelenta.

Ele pot sa faca diagnosticul acestor boli rare si pot sa fie cooptate in proiecte de cercetare-dezvoltare, iar toate aceste lucruri pot sa ne conduca intr-un viitor nu foarte indepartat la o situatie in care pacientii au intr-adevar acces la diagnostic si au acces la resurse terapeutice personalizate, pentru ca si acest lucru trebuie sa fie mentionat.”