Ministrul Educatiei transmite mai jos doua foarte importante anunturi oficiale cu privire la elevii din toate scolile Romaniei, iar asta pentru ca vorbim despre o decizie care vizeaza foarte multi tineri, fiind vorba despre o colaborare cu alte ministere in vederea promovarii drepturilor femeilor, dar si prevenirea si combaterea violentei domestice.
Ministrul Educatiei vorbeste mai jos despre importanta acestei colaborari, dar si despre faptul ca Romania vrea sa participe la testele PISA 2025, oferind mai multe detalii despre acest proiect mai jos, pentru oricare dintre tinerii care vor dori sa participe la acest program, dupa ce va fi lansat in mod oficial.
“Ministerul Educației a răspuns invitației Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse de a participa la dezbaterea privind promovarea drepturilor femeii, prevenirea și combaterea violenței domestice. Evenimentul a fost organizat în contextul Zilei Internaționale a Femeii, marcată la nivel internațional în data de 8 martie. La dezbateri a participat doamna secretar de stat Antoneta Bolchiș, care a subliniat susținerea noastră față de promovarea egalității de șanse între femei și bărbați.
În prezent, femeile au cariere de succes în știință, inginerie, artă, politică, îmbinând aceste roluri cu viața de familie. Din păcate, însă, stereotipurile, discriminarea și violența persistă în viața socială, economică, politică și în educație. Statisticile naționale ne arată că în România, fetele își continuă studiile până mai târziu decât băieții, cu excepția celor de etnie romă (HDI, 2023).
De asemenea, deși fetele obțin rezultate școlare mai bune decât băieții, acestea aleg într-o mai mică măsură decât băieții cariere în știință, tehnologie, inginerie și matematică (Eurostat, 2023). Astfel, Ministerul Educației este determinat să susțină educația fetelor de etnie romă, alegerile de carieră ale tuturor copiilor și să descurajeze ferm ideile care normalizează violența de gen sau orice altă formă de abuz.
Aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) reprezintă un obiectiv major al politicii externe române încă din anul 2004. România şi-a depus oficial candidatura la OCDE în aprilie 2004, și-a reafirmat intenția de a deveni membru al organizației în noiembrie 2012 şi a reînnoit candidatura și în 2016 şi în 2017. Consiliul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a decis, în data de 25 ianuarie 2022, deschiderea negocierilor de aderare cu România.
Programul pentru evaluarea internațională a elevilor (Programme for International Student Assessment) – PISA este cea mai amplă evaluare educațională internațională, un studiu comparativ, iniţiat de către OCDE, cu scopul de a măsura competenţele de bază ale elevilor de 15 ani, în domeniile principale: lectură, matematică şi ştiinţe. PISA este o evaluare internaţională standardizată, în baza căreia performanțele elevilor români pot fi comparate cu cele ale elevilor de 15 ani din alte țări/economii participante.”